frida.bg
тренировка

5 неща, които не трябва да правим след тренировка

Какво правите (или не правите!) след всяка тренировка е почти толкова важно, колкото и това, което правите по време на нея. От това дали отделите отделяте достатъчно време за възстановяване зависи дали ще видите задоволителни резултати. Но не само. От това зависи и как ще се чувствате след това.

Няма значение дали тренирате във фитнес зала, посещавате йога класове или бягате за тонус в парка –  с нашите съвети ще бъдете максимално подготвени. Ако не допускате тези 5 грешки не само ще видите бързи по-резултати, но и ще се радвате на повече енергия и самочувствие след всяка тренировъчна сесия!

Грешка 1: Връщате се веднага в „работен режим“

Работните ви имейли и съобщенията „никога не спят“. Това, върху което често не се замисляме е, че те също така ни държат в непрестанно подпрагово ментално напрежение (стрес). Тренирането е чудесен начин да се освободим от това напрежение, което натрупваме ежедневно. Затова една от най-често допусканите грешки след тренировка е веднага да се върнем в работен (стрес) режим. Вместо това си дайте малко време. Изпийте чаша чай, хапнете нещо леко и се насладете от добре свършената работа. По този начин ще се почувствате балансирани и отпочинали – както физически, така и психически.

Грешка 2: Пропускате разтягането

Когато бързате, защото имате среща или работа в офиса, е много вероятно да претупате или пропуснете разтягането. То е наистина важна част от нашето физическо възстановяване. Когато разтягаме мускулните влакна чрез стречинг ние освобождаваме натрупания стрес в мускулите и им помагаме да се възстановят по-бързо. Ако редовно пропускате разтягането това ще доведе до повишен стрес, скованост, болка в тялото и увеличен риск от контузии.

Грешка 3: Излизате от залата в дрехите си за тренировка

Когато тренираме съвсем естествено това води до изпотяване. Няма значение дали сте с най-модерните бързосъхнещи дрехи за трениране, изключително важно е да сменяме дрехите си след всяка тренировка. Оставането в потни дрехи и бельо може да ви изложи на риск от поява на кожни или гъбични инфекции, особено ако тренирате в обща обстановка със споделено оборудване .

Грешка 4: Изяждате голямо количество храна

Ако сте тренирали добре вероятно сте изразходвали голямо количество калории. Скед тренировката тялото ви иска да възстанови загубеното и реагира с проява на голям и неудържим апетит. Идва ви да се наградите с бургер или пица? Това не е съвсем добра идея. Защо? Когато тренираме енергията ни се насочва към крайниците и мускулите, за да се справим с актуалните предизвикателства, а храносмилането се забавя.  По-доброто решение е да хапнете нещо леко като парче плод или малък сандвич и да оставите по-обилното хранене за два или три часа по-късно, когато храносмилателната ви система се върне към нормалния си ритъм.

Грешка 5: Спирате да пиете вода

Повечето от вас вероятно знаят, че е добре да пият вода по време на интензивна тренировка, но не само. Важно е да продължим да хидратираме тялото си и след приключване на упражненията. Потенето е свързано с повишени нужди от допълнително приемане на течности.  Дехидратирането забавя възстановяването на мускулите, намалява синтеза на мускулни протеини и няма да осигури на тялото ви това, от което се нуждае, за да помогне за елиминирането на всички отпадни продукти, произведени от увреждането на мускулите на вашата тренировка.