frida.bg
оправдания

5 оправдания, които саботират тренировките ви

С наближаването на лятото, температурите започват да се покачват заедно с желанието ни да изглеждаме добре в летните си дрехи. Знаем, че трябва да коригираме диетата си и да започнем да тренираме редовно, но нещо сякаш не достига, за да превърнем добрите намерения в целенасочени действия, даващи резултати. Е, ако този омагьосан кръг ви е добре познат, не сте сами.

Всички ние имаме нужда от допълнителна мотивация, за да започнем да следваме нов тренировъчен режим. Освен това, повечето от нас не съвсем съзнателно се саботират в желанието си да тренират редовно. Представяме ви 5-те най-популярни оправдания, които спъват намеренията ни да влезем във форма + защо е време да спрем да се оправдаваме!

„Нямам време“

Оправданието, че нямаме достатъчно време за тренировки е едно от най-разпространените. Да, предполагаме, че сте работещи хора и имате много ангажименти, но според фитнес експертите можем да се упражняваме ефективно дори в обедната ни почивка, ако имаме желанието, разбира се!

Освен това, всички ние буквално „губим“ значително количество време в разглеждане на снимки и постове в социалните мрежи, които реално не им носят никакви позитиви.

Как да намерим време за тренировки? На първо място трябва да превърнете грижата за тялото си в приоритет. Истината е, че обикновено намираме време за нещата, които са ни важни.

Направете разчет на времето си и освободете няколко дни в седмицата, в които можете да посещавате любимото си групово или индивидуално занимание. Придържайте се към целта и скоро ще видите резултати.

„Мързи ме да тренирам“

Да, това е „сериозно“ оправдание, което трудно може да се обори от отсрещната страна. Ако предпочитате да се излежавате пред телевизора с кутия сладолед, просто трябва да се примирите с килограмите си.

Ако искате да стегнете тялото си и да бъдете по-здрави обаче трябва да трансформирате мързела си в мотивация и движение.

Мързелът в голяма степен е навик, в следствие на продължително обездвижване. Липсата на движение води до ниско ниво на тонус, енергия, мотивация и не на последно място – на самооценка.

Физическата активност се отразява добре не само на тялото ни, но и ни прави по-концентрирани, енергични, мотивирани, дейни и успешни. В този смисъл мързелът е вреден навик, точно както прекаляването с нездравословна храна.

„Боли ме тялото“

Това извинение може да бъде напълно оправдано, например в случаите, в които тялото ви се възстановява от заболяване, контузия или операция. Често обаче тялото не боли, защото преминавате през сериозно физическо предизвикателство, а просто защото сте обездвижени.

Да, дискомфортът в тялото действа демотивиращо на мотивацията за трениране, особено ако амбициите ви са по-големи в сравнение с все още скромните ви възможности.

Ако искате да се справите с болките в тялото просто трябва да се раздвижите – бавно, леко, без излишна амбиция. Дайте време на тялото ви да свикне с движението и увеличавайте предизвикателството постепенно, за да не отидете в другата крайност. А коя е тя?

Пресилването във фитнес залата често води до непосилна мускулна треска на следващия ден, която, познайте, ще накара тялото ви да боли още повече и ще нокаутира мотивацията ви за трениране. Затова започнете леко и не се пресилвайте.

„Нямам енергия“

Истината е, че обездвижването забавя циркулацията в следствие на което се чувстваме отпуснати, уморени и демотивирани. Макар и да чувствате, че нямате енергия, едно е сигурно, няколко упражнения и ще усетите прилив на жизненост благодарение на увеличената циркулация.

„Тренировките са скъпо удоволствие“

Да, картата за луксозен фитнес салон или йога студио наистина могат да се окажат предизвикателство за бюджета ви. Но, все повече хора започват да пренасят тренировките вкъщи, бягането – в парка, а катеренето – в планината.

Всъщност, движението е достъпно, лесно и на ръка разстояние, особено когато температурите започнат да се покачват. Какво се иска от вас – просто да започнете!