frida.bg
кардио

5 причини да правите повече кардио упражнения

Не е тайна, че една ободряваща малко кардио преди работа може да ви накара да се чувствате фантастично през целия ден. Невероятните ползи от кардио тренировката не се изчерпват само с постигането на перфектна физическа форма и отслабване.  Ползите от интензивната физическа тренировка и изпотяването не стигат до тук, а укрепват целия ни организъм.

Представяме ви няколко невероятни причини да правите по-често кардио – независимо дали тренирате във фитнеса (кростренажорът и пътеката са създадени за кардио тренировка на закрито!), предпочитате да тичате в парка през уикенда или да тренирате вкъщи (не подценяваме скачането на въже и тренировките със собствена тежест!) Кардио тренировката…

Подобрява работата на сърцето

Редовните кардио тренировки поддържат сърцето ни силно и му помагат да изпомпва кръвта по-ефективно. Освен това, редовните упражнения могат да понижат кръвното налягане, да повишат нивата на HDL холестерола или т.н. „добър“ холестерол и да балансират нивата на кръвната захар и инсулин.

Намалява риска от някои заболявания

Един крос на бягащата пътека или карането на колело след работа могат също така да намалят риска от развитие на определени заболявания. Според „Harvard Health Publishing“, кардио тренировките са свързани с намаляване на риска от развитие на диабет, астма, артрит и високо кръвно налягане. Кардио упражненията като ходене, джогинг и катерене намаляват и риска от развитие на остеопороза. Това е така, защото костите реагират на упражненията с по-високо натоварване като стават по-силни и здрави.

Подобрява когнитивните способности

Физическата активност се грижи и за здравето на нашия мозък и когнитивни способности. В допълнение към намаляването на риска от деменция (включително болестта на Алцхаймер), кардиото подобрява когнитивните процеси като заучаване, обработка на информация, паметта и концентрацията.

Повишава психичното благополучие

Редовните кардио упражнения могат да подобрят настроението, да намалят тревожността и да направят организма ви по-издръжлив на ежедневния стрес, според „Journal of Preventative Medicine and Public Health“. Когато тренираме тялото ни освобождава невротрансмитери, наречени ендорфини. Те подобряват начина, по който се чувстваме, намаляват стреса,  депресията и ни дават умствена яснота.

Подобрява качеството на съня

Добрият сън е нещо, от което всички ние се нуждаем. Редовната физическа активност и по-точно сърдечно-съдовите упражнения, т.е. кардио тренировка, могат да доведат до по-качествен сън през нощта. Редовните кардио упражнения водят до намаляване на латентността на съня (отнемане на по-малко време за заспиване) и удължава фазата на дълбок сън, което води до по-качествено възстановяване и повече енергия на сутринта.