frida.bg
тренировка

5 неща, които не трябва да правим преди тренировка

Какво да НЕ правим преди тренировка, за да се чувстваме максимално ефективни в изпълнението на упражненията и … доволни от себе си? Е, факт е, че не всеки път се чувстваме в топ форма, когато посещаваме фитнес залата или йога студиото.

Това е така, защото допускаме някои малки, но всъщност значителни грешки, които се отразяват на целия ни престои в залата. Кои са те и защо е толкова важно да ги избягваме, за да превърнем следващата ни тренировка в любимо преживяване?

Имали сте „алкохолна вечер“

Предната вечер сте излизали с приятелки и щедро сте полели случая с любимите си коктейли? Трябва да знаете, че са нужни поне 24 часа, за да може алкохола да се преработи и неутрализира от тялото ви.

Ако сте консумирали алкохол предната вече или скоро преди упражнения трябва да знаете, че рефлексите ви са нарушени. Алкохолът също така ще ви направи по-малко координирани, по-бавни и ще намали ефективността на представянето ви. С няколко думи, просто няма да дадете всичко от себе си.

Пили сте твърде много кофеин

Въпреки че кофеинът може да повдигне за кратко енергията ви преди тренировката, той също така ще ви дехидратира, ще повиши пулса ви и това в комплект може да доведе до замайване и липса на баланс.

Липсата на баланс и координация от друга страна водят до повишаване на риска от контузии. В никакъв случай една-две кафе напитки няма да провалят тренировката ви. Но ако се чувствате уморени и смятате, че едно двойно кафе ще ви даде нужната кондиция за упражнения, това може да се окаже грешка, която да доведе до контузия.

Храните се точно преди упражненията

Важно да дадете на тялото си достатъчно калории, които да използва за изпълнението и възстановяването от упражненията. Често срещана грешка сред хората, занимаващи се активно със спорт обаче е, че се хранят непосредствено преди тренировка.

По този начин енергията отива към захранване на храносмилателната система. Упражненията и кардиото в този момент ще доведат до влошаване на абсорбацията на хранителни вещества и забавяне на храносмилането, което може да доведе до стомашни оплаквания по-късно.

Правите статични разтягания

Разтягането може да бъде чудесен начин да загреете и подготвите мускулите си за упражненията, както и за да предотвратите сковаността по време на изпълнението им. Начинът на разтягане е това, което наистина има значение.

Статичните разтягания (тези, които държите за продължителен период от време) са чудесни за отпускане на тялото, но съвсем не са идеални за изпълнение преди динамична тренировка. Нещо повече, статичното разтягане може да ви изложи на по-висок риск от контузии, тъй като разхлабва мускулите, вместо да ги активизира.

Използвате фоумролер

Факт е, че използването на фоумролер може да увеличи притока на кръв към дадена зона и да я събуди. Ако планирате да правите силова тренировка обаче това не е най-добрата. Защо? Масажът с фоумролер отпуска зоната, която масажираме и я дестабилизира, което както пасивния стречинг намалява стабилността и увеличава риска от контузии.