frida.bg
насилие

7 вида домашно насилие, които трябва да държим „под око“

Днес е 25 ноември или Международният ден за елиминиране на насилието над жените. Според статистиката у нас почти половината от жените в България са преживели сексуално или физическо насилие, но не са казали на никого от срам, или защото смятат, че никой няма да ги вземе насериозно.

Неслучайно днес, на 25 ноември, има мирен протест срещу насилието над жените в Столицата, озаглавен „Нито една повече“, който подкрепяме с две ръце и ви каним да вземете участие в тази обществена кауза.

Днес искаме да обърнем внимание на това какво е домашно насилие и кога трябва да светнат червените алармени сигнали в ума ни, че с нас се случва нещо нередно.

Домашното насилие: какво трябва да знаем?

Много често жените оправдават мъжете си, че „просто са си изпуснали нервите“ и това „не е винаги така“. Оправдаването на насилника ни пречи да осъзнаем реалността и това, което наистина се случва. Злоупотребата рядко е постоянна.

Обикновено тя е на периоди. Насилието винаги следва от период на затишие, в който жената получава обещания, че това няма да се повтори, подаръци, жестове на любов, с цел изкупление. Но цикълът много скоро отново се повтаря.

Не всички злоупотребяващи партньори използват всички форми на насилие. Повечето от тях използват само няколко. Злоупотребата обикновено се отключва от високи нива на стрес, финансови проблеми и употреба на вещества и алкохол.

Трябва да знаем, че насилието никога не е единичен случай.  Ако вашият партньор ви е посегнал веднъж ще го направи пак, и статистиката показва, че насилието ескалира и става все по-тежко във времето.

Затова дръжте тези 7 вида насилие под око, и ако нещо подобно започне да се случва във вашето семейство веднага потърсете помощ от близки, роднини и институции. Спасение има и няма нищо срамно да потърсиш помощ.

abused-woman

Контрол

Опитите на партньора да контролира решенията ви, начина ви на обличане, срещите ви с други хора, финансите и свободното ви време е злоупотреба, която не трябва да подценяваме. Много често, когато жената направи нещо „по своя воля“ това бива посрещнато с гняв и агресия, а границата към физическото насилие в тези случаи лесно може да бъде премината.

Манипулация

Вменяването на вина, критиката, гнева и прехвърлянето на собствената отговорност върху жената (например, че тя е отговорна за гневните изблици и насилието на партньора) са част от спектъра на емоционалната манипулация. Мълчанието с цел наказание и отмъщението във всички негови форми също спадат в графа емоционално насилие.

Подозрителност и обвинения

Според специалистите изневярата и лъжите също са форма на емоционално насилие. Бъдете внимателни, насилниците често подозират и обвиняват жената относно нещата, които самите те правят. По този начин те искат да ви объркат и да скрият постъпките си, измествайки вниманието ви. От друга страна, вменяването на вина е стратегия на насилниците да ви държат подчинени.

Вербална агресия

Употребата на обидни думи, крещенето, унижението и заплахите с цел смачкване на самочувствието и подчиняване са вербална (психическа) агресия, която не трябва да подценяваме.  Саркастичните коментари, забележки и критиката също са част от средствата на насилниците да ви държат неуверени, слаби и под контрол.

Sexual abuse.

Сексуално насилие

Този вид насилие често остава подценяван, тъй като дълги години сексът се е смятал „съпружеско задължение“ на жената, което тя няма право да откаже. Трябва да знаем обаче, че нежеланият, насилствен, манипулиран, груб секс е насилие спрямо вашето тяло и личност. Необезопасеният секс, както и принудителното забременяване/ пристъпване към аборт също е физическо и психическо насилие спрямо жената с травматични последствия.

Физическо насилие

Ако партньорът ви си позволи да ви удари веднъж, границата на физическото насилие вече е премината. Не си мислете, че това е единичен случай. Статистиката показва, че насилието никога не е единичен случай и става все по-ожесточено със времето.

Финансово насилие

При финансовото насилие насилникът еднолично взема решения свързани с парите в семейството. Често на жената се забранява да работи или в меката му форма жената се склонява да не работи, за да гледа децата, но това е червена лампа. Когато жената е финансово зависима, парите са форма на контрол, а оттук и почва за потенциално емоционално и физическо насилие.

Автор: Екатерина Кьосева