frida.bg
контролира

5 явни признаци, че любимият ви контролира

Контролът винаги присъства във взаимоотношенията в различни степени. Много често партньорът, който контролира не осъзнава контролиращото си поведение. Е, освен ако не е изкусен манипулатор. Още по-често, този, който бива контролиран, не се чувства добре, но в същото време не разпознава контролиращото поведение като такова.

В тази статия искаме да разгледаме няколко ясни признаци, които показват, че любимият ви контролира. Ако два и повече признаци се отнасят за вас и връзката ви, вероятно е време да поставите ясни граници какво е комфортно за вас и какво не, за да туширате опитите за контрол.

Постоянна критика

Тук не става въпрос за това да получаваме само похвали от любимия си. Напротив. Градивната критика или т.н. обратна връзка е изключително важна за това да се развиваме и да ставаме най-добрата версия на себе си. Но когато критиката е постоянна, а другият постоянно посочва грешките и недостатъците ви, внимавайте! Това е една от стратегиите за контрол, която цели да намали самооценката ви и по този нач   ин да позволите безпроблемно да бъдете контролирани.

Навлизане в личното пространство

Без значение колко много сте си близки и колко се обичате, всеки човек има едно съкровено пространство, което наричаме – лично. Когато забележите, че любимият ви рови в компютъра, телефона ви, проверява касовите ви бележки или изненадващо се появява, когато сте на кафе с приятелка просто, за да провери как сте, е, това е контролиращо поведение. Не се поддавайте на обясненията, че тези постъпки са от загриженост за вас. Контролът е контрол, без значение как е преоблечен.

Намеса в решенията ви

Контролиращият партньор демонстрира, че винаги знае кое е най-доброто за вас. Затова не е нужно да мислите, да имате свои преценки и да решавате. Той с радост ще прави това вместо вас. Ако партньорът ви опитва да наложи мнението си в избора ви на начин на хранене или обличане, то вероятността да сте във връзка с контролиращ тип човек е много голяма.

Контролиращият винаги е „прав“

Хората, които искат да контролират никога не поемат отговорност за постъпките си и винаги обвиняват отсрещната страна. Те винаги са прави, а другите винаги грешат. Когато посочите грешките им, те вероятно ще ви контраатакуват с обвинения, а ако не могат да измислят логични аргументи е много вероятно да се разгневят и дори да стигнат до насилие.

Трудно ви е да му кажете „не“

Казването на „не“ обикновено е акт на поставяне на граници. Когато ви е трудно да кажете „не“ това означава, че другият ще навлиза в личното ви пространство, ще нарушава границите ви, ще ви кара да се чувствате некомфортно, което е меката ръкавица на емоционалното насилие. Ако казването на „не“ е свързано с прояви на гняв и агресия у другия, той не само иска да ви контролира, но и вероятно страда от личностово разстройство.