frida.bg
манипулатор

Как да разберем, че имаме връзка с емоционален манипулатор?

Всеки от нас познава манипулацията отблизо. Знаем какво е чувството да манипулираш, но и да бъдеш манипулиран емоционално. Заучаваме тази стратегия още от детска възраст. Знаем, че ако се разплачем сърцето на обгрижващия ни ще омекне и ще ни даде това, което искаме. Тази мелодрама обаче продължава да се разиграва и в личните ни отношения в зряла възраст. Естествено, с малко по-различни намерения.

Някои манипулатори стават толкова обиграни, че са склонни да разбият сърцето ни и психичния ни свят, за да получат желаното – независимо дали това е сигурност, грижа, секс, достъпност, самооценка. Квалифициран емоционален манипулатор може да разруши самочувствието ви и дори да ви накара да поставите под съмнение собственото си чувство за нормалност. Ето защо са и толкова опасни!

Емоционалната манипулация може да бъде много разрушителна, затова е важно да знаем, че я има и е важно да можем да я разпознаем в собствения си живот. Това не е толкова лесно, колкото може би си мислите, защото емоционалните манипулатори обикновено са много умели. Те започват с фини манипулации и повишават интензивността им в течение на времето. Толкова бавно, че дори да не осъзнавате, че това се случва.

За щастие, емоционалните манипулатори са достатъчно лесни за забелязване, ако знаете ключовите характеристики, които ги отличават. Ето кои са те!

Thales's trickery

Те подкопават усещането ви за реалност

Емоционалните манипулатори са умели лъжци. Те ще създават лъжливи, но изключително достоверни истории с такава убеденост, че дори ще ви накарат да се усъмните в собствените си очи и уши. Те ще настояват, че не са казали или не са направили нещо, когато много добре знаете, че са го направили. Проблемът е, че те са толкова добри в убеждаването и си вярват толкова много, че в крайна сметка вие поставяте под въпрос собствения си здрав разум.

Действията не съответстват на думите им

Емоционалните манипулатори ще ви кажат това, което искате да чуете, но действията им са съвсем различна история. Те обещават подкрепата си, но когато дойде време да я покажат на практика, те няма да са до вас. Те ви казват, че ще направят нещо, но не последва никакво действие от тяхна страна. Тяхното действие винаги стои ей там зад ъгъла и всичко, което искате и чакате е да дойде ден, в който обещанията им най-сетне ще станат реалност.

Те маскират лъжите си и ви вменяват вина

Емоционалните манипулатори са майстори в това да извличат полза за себе си от всичко. Ако опитате да им кажете, че думите им не съответстват на действителността, те никога няма да признаят, че сте прави. Напротив. Бъдете сигурни, че вече знаят кое е слабото ви място и ще сменят темата с обвинение към вас, за да се почувствате виновни. Когато имате връзка с емоционални манипулатори, каквото и да правите, то не е наред и, независимо какви проблеми имате двамата, те са единствено по ваша вина.

Те винаги са в ролята на жертва

Що се отнася до емоционалните манипулатори, нищо никога не е тяхна вина. Без значение какво правят или не правят – това винаги е грешка на някой друг. Някой друг ги е накарал да го правят – и обикновено това сте вие. Ако се ядосате или разстроите, вината е, че имате неоправдани очаквания, твърде високи изисквания, емоционални сте или дори луди.  Емоционалните манипулатори просто не поемат отговорност за нищо.

Те познават „бутоните“ ви и ги натискат в своя полза

Емоционалните манипулатори знаят вашите слаби места и бързо използват тези знания срещу вас. Ако не сте уверени в тялото или в теглото си, те ще коментират какво ядете или начина, по който дрехите ви стоят, за да ви разстроят, а след това ще нарушат ваша граница или ще поискат нещо, на което не бихте се съгласили ако бяхте в емоционален баланс. Ако се притеснявате за предстояща презентация, те посочват колко плашещи и осъдителни са присъстващите. Целта? Когато вие не се чувствате добре те изненадващо защо започват да се чувстват по-добре. Странна логика, нали?

Те ви държат в постоянна несигурност

Когато лъжат, манипулират реалността ви и ви карат да се чувствате емоционално нестабилни, емоционалните манипулатори ви правят зависими към себе си, от което те се чувстват силни и самооценката им се повишава. Вие сте винаги там – копнеещи най-сетне да получите емоционалната храна, която заслужавате, но те играят игра, която никога няма да бъде във ваша полза. По-добре осъзнайте, че сте попаднали в гадна игра с емоционален манипулатор и се оттеглете навреме от тези отношения, преди да са опустошили не само сърцето ви, но и усещането ви за реалност и здрав разум.