frida.bg
секс

Тайните в секса, за които никой не иска да говори

Сексът е естествена и важна част от човешкия живот. Въпреки това, все още има много табута и предразсъдъци, свързани със секса. Това може да доведе до това, че хората се чувстват неудобно да говорят за своите сексуални желания и преживявания.

Ето някои от тайните в секса, за които никой не иска да говори:

Сексът може да бъде болезнен. Това е особено вярно за жените, които могат да изпитат болка при проникване, дължаща се на възпаление, сухота или други фактори. Ако изпитвате болка по време на секс, говорете с партньора си или с медицински специалист.

Сексът може да бъде неприятен. Това може да се дължи на различни фактори, като например лоша хигиена, лоша комуникация между партньорите или просто липса на желание. Ако сексът не ви доставя удоволствие, говорете с партньора си и опитайте да промените нещо.

Сексът може да бъде опасен. Сексът може да доведе до нежелана бременност, полово предавани болести и други здравословни проблеми. Важно е да се предпазвате, като използвате презерватив всеки път, когато правите секс с нов партньор.

Сексът може да бъде изневяра. Ако сте в моногамна връзка, важно е да бъдете честни и искрени с партньора си за своите сексуални желания и преживявания. Ако сте неверни, това може да има сериозни последици за връзката ви.

Когато редовно правим секс, трябва да внимаваме и за болестите, които се предават по полов път.

Болести, които се предават по полов път (БПП), са инфекции, които се предават от един човек на друг при сексуален контакт. Те могат да бъдат причинени от бактерии, вируси, гъбички или паразити.

Най-често срещаните БПП са:

ХИВ/СПИН – ХИВ е вирус, който атакува имунната система. СПИН е крайната фаза на ХИВ инфекцията, при която имунната система е сериозно отслабена.

Сифилис – Сифилисът е бактериална инфекция, която може да причини сериозни здравословни проблеми, ако не се лекува.

Гонорея – Гонореята е бактериална инфекция, която може да причини възпаление на гениталиите, пикочните пътища и други органи.

Трихомоназа – Трихомоназата е протозоална инфекция, която може да причини възпаление на гениталиите, както при мъжете, така и при жените.

Хламидия – Хламидиозата е бактериална инфекция, която може да причини възпаление на гениталиите, пикочните пътища и други органи.

Генитални брадавици – Гениталните брадавици са кожни образувания, които се причиняват от човешки папиломен вирус (HPV).

Херпес симплекс – Херпес симплекс е вирус, който причинява мехурчета по кожата и лигавиците. Има два вида херпес симплекс: HSV-1, който обикновено причинява херпес на устните и носа, и HSV-2, който обикновено причинява херпес по гениталиите.

Цервикална дисплазия – Цервикалната дисплазия е състояние, при което клетките на маточната шийка се променят и стават по-податливи на рак.