frida.bg
депресия

Няколко знака, които подсказват за депресия

Депресията е психично заболяване, което може да бъде открито чрез редица симптоми и може да бъде лечимо. Въпреки това, наличието на един или повече от тези симптоми не означава задължително, че страдаме от депресия, тъй като други фактори, като медикаменти или ситуационен стрес, могат да доведат до подобни симптоми. Поради това е необходимо да се консултираме със специалист, за да получим точна диагноза и правилно лечение.

Животът в бързото темпо и желанието да постигнем перфекционизъм може да увеличава стреса ни без да осъзнаваме това. Ако не се вземат мерки, в дългосрочен план това може да доведе до депресия, особено ако са налице други фактори.

Ето някои характерни симптоми за нея:

Депресията често води до промени в настроението, като един от най-често срещаните симптоми е продължителното чувство на тъга или безнадеждност при засегнатия човек.

Депресията може да предизвика чувство на отчаяние и безсилие. Хората, които страдат от депресия, могат да имат убеждението, че никой не може да им помогне да се почувстват по-добре и да имат възможност за излизане от това състояние.

Един от симптомите на депресията е усещането за безполезност и липса на смисъл в живота. Хората, страдащи от депресия, могат да се чувстват безпомощни и безнадеждни, като могат да имат впечатление, че нищо не може да промени това състояние.

Хората с депресия може да изпитват чувство на вина, дори когато няма конкретна причина за това. Това е различно от нормалната реакция на съжаление, която може да се появи, когато човек направи грешка или повреди нещо.

Депресията може да доведе до липса на интерес или удоволствие от дейности, които преди сме наслаждали, включително спортни занимания, хобита, както и намалено сексуално желание.

Хората с депресия често изпитват гняв и раздразнителност. Дори малки неща могат да им провокират отрицателни емоции и да ги направят ядосани или гневни на околните.

Липсата на енергия и чувството на умора са често срещани симптоми на депресия. Хората с депресия могат да се чувстват постоянно уморени, дори и след достатъчен отдих. Проблеми със съня, като например безсъние, също могат да са свързани с депресията и да допринесат за умората и липсата на енергия. Изследвания показват, че безсънието може да увеличи риска от развитие на депресия.