frida.bg

Билки, които доказано помагат срещу стрес

Скорошните изследвания показват, че стресът е често явление сред съвременното общество и може да има отрицателен ефект върху здравето и качеството на живот. Много хора се спрягат към лекарства, за да се справят с този проблем, но преди да прибягнете до тях, може да опитате природни методи за преодоляване на стреса. В следващите редове ще ви представим няколко предложения за такива методи.

Чай от лавандула

Когато чуете името на тази билка, вероятно първо нещо, което си представяте, са невероятните красиви полета с лавандули. В България може да се отглежда тази растение, което има много ползи за здравето. Чаят от лавандула може да ви помогне да подобрите качеството на съня си, който е много важен за здравето на целия организъм. Ако не спите достатъчно или сънят ви е нарушен, това може да доведе до стрес, нервност и ослабена имунна система. Освен да пиете чай, за да подобрите качеството на съня си, може да ползвате и ароматно масло от лавандула, като поставите няколко капки в дифузер или върху възглавницата си. Също така е добре да ограничите консумацията на напитки, които съдържат кофеин.

Чай от лайка

Благодарение на широкото разпространение на лайката в нашата страна, имаме възможност да се възползваме от множеството ѝ ползи. Някои от тези ползи включват облекчаване на месечните болки, намаляване на нивата на кръвната захар, намаляване на риска от остеопороза, подобряване на съня, облекчаване на тревожността и др. Лайката е идеална за отделителната система и особено подходяща за жени, които имат проблеми със задържане на течности. За да се насладите на ползите от тази билка, можете да приготвите голямо количество чай, който да пиете през целия ден, като по желание добавите сок от лимон.

Ашваганда

Хранителната добавка, която все още звучи екзотично за нашите земи, е позната от древни времена и се открива в Индия, Северна Африка и Средния изток. В настояще време, тя започна да придобива популярност и в Западния свят. Въпреки че се използва широко, едно от най-ценните ѝ качества е, че може да помогне в борбата със стреса. Билката може също така да помогне при загубата на мазнини, регулирането на нивата на холестерола и ускоряването на процеса на възстановяване на тялото след физически упражнения. Хранителната добавка е достъпна и може да се консумира в тази форма.