frida.bg

Лесни стъпки за здрава психика

Фразата „Здрав дух в здраво тяло“ е позната на всички и ако се замислим върху нея, ще видим, че тя носи истината в себе си. Когато нашата психика е засегната, това влияе и на физическото ни здраве. Представете си лош ден, нерви и може би кавги с други хора. Това се отразява на нашата настроение, може да изпитваме главоболие, стомашни болки и други физически неприятности.

Психическото и физическото здраве са тясно свързани, и когато първото отстъпва, последват и негативни последици. Затова е важно всеки ден да се грижим за доброто си психическо здраве. Това може да включва посещения на йога, медитация, гледане на забавни филми, танци, наслаждаване на малко тъмен шоколад, разходки през слънчеви дни, засаждане на цветя или откриване на нови хобита. Всички тези дейности са нашите терапии за подобряване на настроението и намаляване на стреса.

Ето няколко лесни стъпки за здрава психика:

  1. Използвайте повече време за престой в природата, като се наслаждавате на разходки в парка или други зелени пространства.
  2. Създайте си собствена област за релаксация в дома, където да можете да се отпуснете и заредите с положителна енергия.
  3. Развийте умението да приемате негативните емоции, но след това се фокусирайте върху позитивното мислене и настройка, които ще ви помогнат да преодолеете тези емоции.
  4. Избягвайте да изразявате негативност към себе си, да се самокритикувате или да правите отрицателни коментари, дори и като шега.
  5. Включете в ежедневието си практиката на дълбоки вдишвания и издишвания, които можете да приложите в стресови ситуации.
  6. Не пренебрегвайте благодарността за положителните неща в живота си и се учете да благодарите, дори когато се чувствате трудно.
  7. Инвестирайте в по-здравословно хранене, тъй като това има влияние върху психическото ви благополучие.
  8. Редовно занимавайте се със спорт или физическа активност, като го правите част от вашия график.
  9. Посветете достатъчно време на активен отдих и сън, като се уверите, че получавате необходимото количество почивка. Липсата на достатъчно сън може да ни направи по-нервни и да увеличи чувството на глад.
  10. За да постигнете психическо равновесие, научете се да освободите от миналото. Миналото не е необходимо за вас и можете да го оставите зад себе си.