frida.bg

Емоционалната инфекция – как влияе на състоянието на ума

Душевността на човек е понятие, отличаващо се с крехкост и уязвимост. Нашето душевно състояние се влияе от най-различни фактори от външния свят. Гледането на филм или четенето на книга, в чиито сюжети изцяло потъваме са най-простият начин да настроим вътрешния си свят и да въздействаме върху душевността си. Дали ще окажете влияние върху себе си като съпреживявате на главния герой от художествената измислица или ще позволите на близки и приятели от ежедневието да станат източник на радост или огорчение, няма никаква разлика. Така работи „емоционалната инфекция“, която не се ограничава само от моментните преживявания.

Чуждите емоции

Невероятно е как предаването на емоционалните сигнали от човек на човек става чрез „информационни линии“, толкова фини, че едва ли могат да бъдат усетени от нас хората

Ние изпитваме странни импулси на настроението, което попива като гъба: достатъчно е просто да се появи някой в лошо настроение и неприятно излъчване и това състояние ни „заразява“. Първо отвътре, а после се проявява и във външния ни вид. Дори ако до този момент всичко е било идеално, ние не можем да се изолираме от околните и попиваме техните емоции, сякаш чрез невидими сетива.

Това правило важи както за отрицателните, така и за положителните емоции. Ролята на чуждото настроение оказва влияние в нашия мисловен процес. Става трудно да поддържаме проуктивността си, когато преобладават негативните мисли. И обратно – позитивното настроение може да подобри работата на когнитивните функции при човека.

Контролът върху „емоционалната инфекция“

За да не се превърнете в заложник на чуждото настроение е необходимо да упражнявате контрол отвън върху възприятието на емоциите. Как става това? Можем да вземем за пример ситуация с приятел с потиснато настроение. Той прехвърля негативното си настроение върху нас, но е възможен и обратният ефект – неговата енергия да се трансформира в позитивен заряд, благодарение на шеги и мотивиращ диалог. Постарайте се с тези оръжия внимателно да „атакувате“ неговото лошо настроение, преди да ви е заразило.

Трудност да се управлява „емоционалният шум“ може да възникне, когато се намираме сред група от хора

В клас или в аудитория с доминираща атмосфера на хаоса и агресия е сложно да се противодейства на връхлитащите емоционални енергии, но в същия момент в гласа на един—единствен човек може да се крие невероятен потенциал и енергия. Независимо от чувството на страх, този глас може да бъде много по-убедителен, отколкото са хилядите крясъци в тълпата. Именно това умение владеят харизматичните оратори и талантливите политически водачи и началници.

Приповдигнатото емоционално настроение пък може да окаже ефект при постигането на определи резултати. Сплотяването на групата чрез обединяващата емоционална връзка на положителната енергия позволява на много от нас да преодоляват страхове и фобии.

Затова не забравяйте, че когато пожелавате нещо добро на някого или дори пожелавате денят му да бъде добър, вие задействате положителен емоционален заряд

Добропожелатеността се запомня от хората, а позитивният емоционален заряд се предава от вас на следващия човек, а от него – на следващия. Понякога е достатъчна само една усмивка, отстъпване на място или път, предлагане на помощ, за да се генерира емоция, която да се пренесе като по верига през хората в ежедневието ни. А ако тази енергия се върне обратно при първоизточника си, може да бъде с още по-голям заряд, разкриващ пред нас неподозирани възможности.