frida.bg
щастието

5 хормона на щастието, и как да предизвикаме отделянето им?

Всеки от нас търси начини как да привлече щастието в живота си, и, разбира се, как да избегне нещастието. И докато повечето от нас експериментират по метода на пробата и грешката, учените вече установиха как се случва щастието на практика.

Според проучване, публикувано в Psychological Science през 2008 г., това дали ще се смятаме за щастливи хора или не до голяма степен (повече от 50%) зависи от унаследената ни генетика.

Това ще рече, че ако в семейството ви има предимно щастливи и доволни хора, то вероятността и вие да сте точно такива е голяма. И обратното. Освен генетиката обаче, има още един съществен фактор, който дирижира щастието в живота ни и това са хормоните.

Липсата на определени хормони и инхибитори са в основата на депресията, а наличието на правилните хормони обратното – създават всички хормонални предпоставки за преживяване на щастие и благополучие.

Ето пет от основните хормони и невротрансмитери, от който зависи щастието в нашия живот, плюс лесни начини как да ги повишим по естествен начин.

Допамин

Допаминът е невротрансмитер, който с право е титулован „хормонът на щастието“. Той управлява т.н. Системата за възнаграждение в мозъка . Например, когато получавате комплимент или похвала вероятно усещате освобождаването му в тялото ви под формата на приятни усещания и задоволство.

Прочетете още: 7-те вида щастие, и как да ги поканим в живота си?

Допаминът също така стимулира поведението, търсещо удоволствие. Хапването на сладки неща, „скролването“ по екрана на смартфона ви и правенето на секс са едни от добре познатите ни начини за стимулиране на ендорфини, които познаваме.

Бъдете внимателни обаче, повечето съвременни хора сме пристрастени към допамина и всички дейности, които го предизвикват. Вместо да разчитате само на допамина като източник на щастие в живота си, опитайте да се заредите и с останалите хормони за щастие.

Серотонин

Серотонинът е невротрансмитер, който повишава настроението и ни кара да се чувстваме добре. Той също така намалява апетита и симптомите на депресията. Най-ефективният начин за повишаване на серотонина в ежедневието ни са упражненията. Това е една от причините, поради която разходките на чист въздух сред природата правят чудеса с начина, по който се чувствате.

Окситоцин

Окситоцинът е невротрансмитер, известен като „хормона на любовта“. Освобождаването на окситоцин са в директна връзка с нивото на удовлетвореност от живота ни. Най-лесният начин да предизвикаме отделянето му е да прекарваме повече време с любимите хора и да ги прегръщаме. Проявата на добротата и милите жестове към другите също са лесен начин да стимулираме окситоцина и да повишим собствените си нива на щастие.

Естроген

Естрогенът помага за образуването на серотонин и ни предпазва от прояви на раздразнителност и тревожност. Естрогенът също така поддържа настроението и емоциите ни стабилни. Трябва да знаем, че хормоните на стреса като кортизол пречат на секрецията и функциите на естрогена и прогестерона. Не случайно, когато сме стресирани се чувстваме тревожни и неудовлетворени. Намаляване на нивата на стрес водят до регулация на хормоните и връщане на щастието в живота ни.

Прогестерон

Прогестеронът се грижи за добрия сън и предотвратява безпокойството и раздразнителността. Според експертите, нивата на естроген и прогестерон започват да намаляват, когато жените навлизат в перименопаузата. Това може да се ускори от прекомерен стрес и консумацията на нездравословни храни.

Как да останем в баланс? Грижата за себе си и правилното хранене са от съществено значение за това да поддържаме хормоналната ни система в баланс. Когато хормоните ни са в баланс, тогава се чувстваме щастливи и удовлетворени. И обратното.


Много често смятаме външни обстоятелства за отговорни за нашето щастие. Според науката обаче, генетиката и хормоналният ни баланс са източниците на щастието (и нещастието) в живота ни.

Вместо да обвиняваме другите за начина, по който се чувстваме е добре да поемем отговорност за щастието си и да започнем да предизвикваме отделянето на хормоните на щастието всеки ден!