frida.bg
мазохизъм

Емоционален мазохизъм: удоволствието да си нещастен

Обичате ли да слушате тъжна музика? А може би сте експерти в това да попадате на ненадежни хора и токсични връзки? Е, ако се чудите каква е причината, това може да се дължи на прикритото лице на емоционалния мазохизъм.

Мазохизмът е осъзната или неосъзната склонност да нараняваме себе си – емоционално, а понякога и физически. Според повечето дефиниции, мазохизмът е получаване на удоволствие от това, че всъщност изпитваме болка и душевно страдание.

Удоволствието от това да си нещастен

Съществуват различни вариации на мазохизма, например мазохизъм за справяне с натрапчиво чувство на вина или с цел духовно пречистване и израстване. Една от доста разпространените сред нас, но въпреки това малко познати форми на мазохизма е т.н. емоционален мазохизъм.

Какво характеризира емоционалния мазохизъм? Това е получаването на спокойствие и удовлетворение от предизвикването на собствената емоционална болка. Звучи парадоксално, нали? Защо му е на човек да предизвиква собственото си нещастие, а на всичко отгоре – да се наслаждава на това? Е, представяме ви най-често срещаните стратегии, които ползва емоционалния мазохист.

Повечето от тях са познати на повечето от нас, макар и никога да не сме ги възприемали като форма на … мазохизъм. Е, ако намерите себе си дори в едно от описанията е добре да се замислите и да промените начина, по който се отнасяте към себе си!

мазохизъм

Постоянна критика към себе си

Един от явните знаци, че сте емоционален мазохист е постоянната критика към себе си. Ако нещо се обърка, то със сигурност вината е ваша. Ако някой се държи лошо с вас, е защото вие го си го заслужавате. Ако някой ви обиди, вие ще обидите себе си многократно повече. Постоянната вътрешна критика към себе си под формата на осъждане на тялото, личността, качествата и поведението е форма на насилие към себе си и емоционален мазохизъм.

Постоянно премисляне на миналото

Всеки човек мисли за минали неща от време на време. Няма нищо лощо в това. Емоционалният мазохист обаче буквално живее в миналото, извличайки причини да страда отново и отново за минали несполуки и нещастия. Той не може да присъства в настоящия момент, нито да мисли с ентусиазъм за бъдещето. Миналото предлага на емоционалния мазохист причини да страда – изобилие от случки, които извикват отрицателни емоции и болка. Неслучайно той прекарва голяма част от времето си през деня да мисли за миналото и да извлича парадоксално удоволствие от това.

Слушане на депресираща музика

Всеки има право да слуша каквото си иска, нали? Не е съвсем случайно обаче каква точно музика избираме да слушаме. Така хората, които потискат гнева си ще изберат да слушат точно толкова гневна музика, например рок или хеви метъл. Тъжните и нещастни хора ще изберат да слушат тъжна музика. Може би сте забелязали,ч е когато преминавате през труден момент, например раздяла с любим човек, избирате тъжна музика. Ако обаче винаги сте харесвали по-мрачният стил може би просто сте емоционален мазохист, който обича да подхранва тъгата в себе си с още тъга.

мазохизъм

Липса на доверие в хората

Емоционалните мазохисти нямат доверие в никого и смятат, че всички хора искат да ги наранят. Те постоянно се съмняват в другите и често търсят доказателства, че на другите не може да се разчита, с които да затвърдят това си вярване. Липсата на доверие обаче създава любимо болезнено усещане. Това, че можеш да бъдеш предаден във всеки момент, което подхранва нуждата от нещастие у емоционалния мазохист.

Бързо прекратяване на връзките

Характерно поведение на емоционалния мазохист е бързото приключване на връзки. Независимо дали са приятелски, работни или интимни. Сякаш най-малкото нещо, което се обърка в отношенията става спусък за вземане на крайно решение, а място за компромис няма. Не случайно емоционалните мазохисти или имат конфликтни отношения или нямат никакви отношения. Защото всеки те по една или друга причина са били прекратени. Често емоционалния мазохист сам създава обстоятелства другите хора да се оттеглят от него. Той всява негативно настроение около себе си, което отблъсква иначе добронамерените хора.

Толерантност към токсични хора

Емоционалните мазохисти често избират за приятели и интимни партньори токсични хора, или такива, които притежават контролиращо поведение, склонни са към отхвърляне, лъжи и различни форми на насилие. Както вече казахме, в мисловния поток на емоционалния мазохист тече постоянен монолог от критика и обвинения към себе си. По този начин той много лесно се закрепва към токсични личности, които имат склонност да обвиняват другите за всичко и избягват да поемат отговорност. Това създава опасна ситуация от възникване на реално насилие и страдание за емоционалния мазохист.

мазохисъм

Хранителни разстройства

Хората, които с охота прегръщат емоционалната болка често страдат и от съпътстващо хранително разстройство. Процесът на хранене за тях се превръща в арена на разиграване на същата война … със себе си. Лишаването от храна при анорексията става начин да накажем себе си, да изпитаме болка, да изкупим някаква въображаема вина. Обратното, натъпкването с храна при булимията е отново начин да изтезаваме тялото си и да изпитваме вина. Разбира се, това е много опростен поглед върху тези сериозни психологически заболявания. Това, което искаме да кажем, е, че те до голяма степен са форма и на емоционален мазохизъм.

Прием на алкохол и наркотици

Злоупотребата с алкохол и наркотици сякаш цели да потисне изпитваната болка при емоционалните мазохисти. Но това, което се случва на практика е точно обратното – тя се подсилва, утвърждава и увековечава. Различните субстанции не могат да променят начина, по който чувстваме и виждаме света, напротив. Те само увековечават негативния патерн на живот и създават още и още причини за страдание и преживяване на болка.

В заключение…

Ако разпознавате себе си дори само в едно от описанията в тази статия е добре да се замислите! Моделът на емоционалният мазохизъм обикновено води началото си от преживяно емоционално насилие в детството. По този начин детето и по-късно възрастният човек развива толерантност към токсични хора, както и модел на мислене, който разрушава душата отвътре. Психологическата работа с добър терапевт ще ви помогне да промените негативния модел и да го замените с нов, който подхранва душата ви, вместо да я разрушава!

Автор: Екатерина Кьосева