frida.bg
лъжата

„На лъжата краката са къси“, и как да хванем лъжеца „в крачка“

Истината е нещо неуловимо, или в най-добрия случай е крайно субективно понятие, което не винаги съвпада с реалните факти. Според американското психологическо списание „Psychology Today” има четири начина, чрез които можем да засечем лъжата, без да разполагаме с детектор. Кои са те и защо работят?

Оскъдна информация

Хората, които мамят често предоставят оскъдна и повърхността информация, за да попречат на слушателите да я проверят фактически и евентуално да разкрият истината.

Разбира се, има го и обратния сценарий. Някои лъжци познават тази закономерност и решават да направят обратното – да предоставят твърде много инфорация в детайли, в която слушателят да се „изгуби“.

Може да ви се стори, че пред вас се изсипва истинска лавина от ненужни детайли, за които дори не сте питали. И двете крайности, според специалистите, са знак, че човекът срещу вас ви мами.

Информационни пропуски

Бъдете нащрек за информационни пропуски, защото според психолозите, задължително ще има такива ако ви мамят. Обикновено измамниците не се чувстват особено комфортно да изричат лъжлива информация. Затова те наблягат на някои истинни факти, в които се чувстват уверени и прескачат съществена информация, т.н. правят информационни пропуски.

Те едновременно казват истината, но в съдържанието на думите им има нещо, което липсва. Ако сте достатъчно наблюдателни и задавате повече въпроси относно детайлите, които се премълчават вероятно ще забележите, че лъжеца не е много „подготвен“.

Вероятно е той да забави отговора си в опит да съчини съпътстваща лъжата информация или ще ви обвини в дребнавост, за да избегне да ви отговори.

Каквато и съпътстваща реакция да избере, информационните пропуски и това, че човекът срещу вас губи емоционален баланс, когато рзпитвате за неочаквани за него детайли, е знак, че ви лъже.

Дисонанс между тон на гласа и съдържание

Начинът, по който се казват нещата, трябва да съответства на това, което се казва. Това е безапелационен факт, що се отнася до невербалната комуникация между хората. Нормално е тъжните хора, съобщаващи тъжна информация, да имат съпътстваща тъжна физиономия.

И обратно, щастливите хора, които ви казват радостна новина, ще бъдат усмихнати и ентусиазирани, а не обратното. Невербалните изрази на хората трябва да са в синхрон с техните вербални послания. Всяко несъответствие може да сигнализира за измама.

Участвайте активно в разговора

Когато хората лъжат те обикновено са планирали какво да кажат и искат да го изкажат във формата на монолог. Когато прекъснете предварително планираната им реч обаче ще забележите, че у тях настъпва объркване.

Може да забравят до къде са стигнали или да забавят значително отговора си, просто защото не са планирали това. Когато участвате активно в разговора, следите логиката на изказаното, забелязвате информационните пропуски и задавате въпроси е много вероятно да хванете лъжата още „на местопрестъплението“.

Най-лесно е да бъде излъган човек, който е разсеян, не обръща внимание на детайлите и не участва активно в разговора. Ако следвате тези правила и сте внимателни е много вероятно да хванете липсата на поеледователност, объркването в другия и притеснението му, а това са сигурни знаци, че се опитват да ви измамят.