frida.bg
макиавели

Синдромът Mакиавели: изкусният манипулатор и как да го познаем?

Според Макиавели, честността – и всички други добродетели – са напълно излишни, особено ако измамата, предателството и насилието са по-целесъобразни. Накратко, както твърди той, хората, притежаващи или искащи да притежават  властови позиции, трябва да бъдат такива, дори ако това не е естественият им стил на лидерство.

В психологията макиавелианството се отнася до определен манипулативен тип личност, който не просто избира да бъде, а е изкусен манипулатор. Макиавелианците притежават вроден темперамент, който е предразположен към нечестни постъпки, лъжи, двуличие и измами.

Съвсем няма да е погрешно ако кажем, че макиавелианците са „аморални“, т.е. не следват общоприетият морал на поведение и не спазват общоприетите правила в отношенията. Те се научават да използват другите хора като средство, с което да достигнат до личните си цели и амбиции.

Макиавелианството, психопатията и нарцисизмът съставляват т.н. „Тъмна триада“ на типовете личности в психологията.

Но докато психопатите и нарцисистите предизвикват голям интерес и дискусии сред обществеността, макиавелианците обикновено получават далеч по-малко внимание, което в крайна сметка им дава повече сила на действие. Трябва да знаем, че макиавелилското поведение е характерно и за психопатите и нарцисистите.

От гледната точка на един Макиавели, ако позволим да бъдем използвани, вероятно просто си го заслужаваме и той никак не се чувства виновен за това.

Факт е, че всички хора могат да бъдат двулични на моменти, в зависимост от обстоятелствата и страховете си. Това обикновено са епизодични състояния, за които след това те дълго се измъчват и имат угризения на съвестта. Макиавелианците обаче нямат никакви угризения на съвестта, когато мамят. За тях измамата е по-скоро начин на живот, а не случаен епизод на поведение.

През 1970 г. психолозите Ричард Кристи и Флорънс Гейс въвеждат първият психологически тест за изследване на макиавелианството „Mach IV. (Можете да си направите психологическа самооценка по тази скала онлайн, като попълните този ТЕСТ!)

Тестът включва твърдения като:

„Най-добрият начин да се справите с хората е да им кажете това, което те искат да чуят.“

„Разумно е да ласкаете авторитетните и важни за вас хора.“

„Най-голямата разлика между повечето престъпници и другите хора е, че престъпниците са достатъчно глупави, за да бъдат хванати.“

Как да разпознаем човекът със сидром Макиавели?
 • те са фокусирани само върху собствените си амбиции и интереси
 • те дават приоритет на парите и властта, а не на емоционалните отношения
 • те са чаровни, харизматични и уверени
 • те експлоатират и манипулират другите, за да извлекат ползи
 • те лъжат винаги, когато се налага
 • те използват често ласкателства и комплименти
 • липсват им морални принципи и ценности
 • те са цинични към качества като доброта и морал
 • те са способни да нараняват другите, за да постигнат целите си
 • те имат малко или никаква емпатия
 • те избягват обвързването и изясняването на отношенията
 • те могат да бъдат много търпелив, когато знаят, че ще постигнат нещо
 • те рядко разкриват истинските си намерения
 • те са предразположени към случаен секс
 • те са много добри в разчитането на социални ситуации и какво точно се иска от тях
 • липсва им топлина в социалните и лични взаимодействия
 • не винаги са наясно с последствията от своите действия
 • трудно им е да идентифицират собствените си емоции
 • те функционират най-добре в ситуации, при които правилата и границите са неясни
 • емоционалното отдръпване и цинизма са стратегии, които често използват
Факт е, че макиавелианците предпочитат фини тактики

Очароване, засилено дружелюбие, целенасочено саморазкриване и вменяване на вина. Те са наясно как действат тези тактики върху психиката на всеки нормален човек (т.е. с обществено приети ценности и морал) и не се свенят да ги използват, за да постигнат това, което искат.

Макиавелианците винаги избират да маскират истинските си намерения, които често са напълно егоистични. Те никога не забравят да си осигурят основа за правдоподобно отричане (алиби) ако намеренията им бъдат открити.

А ако това се случи те отричат и изпозлват „Gaslighting“ стратегии, за да ви накарат да се усъмните в собствените си преценки. Те също така винаги могат да използват натиск и заплахи, когато е необходимо.

Със сигурност можем да кажем, че макиавелианците са предпочитан партньор в конкурентни ситуации (бизнес, дебати, преговори). Те могат да бъдат интересни водещи, лектори, събеседници и далечни познати, но са почти опасни за психологическото състояние на другите в близките си връзки – семейство, съпрузи, деца, приятели, колеги.

Техните редовни манипулативни стратегии оказват тежко психологическо и емоционално насилие в емоционалните отношения. Хората с този синдром рядко търсят психологическа помощ, освен ако не са принудени по законов ред да го направят заради различни злоупотреби.

Ако ваш близък човек има този синдром не си губете времето в опити да го промените. Той не иска да се променя, защото за него стратегиите му са ефективни – те постигат резултат. Липсата му на емпатия пречи да види последиците от поведението му, заради което не може да осъзнае реалността и да пожелае да я промени.

Какво можете да направите? Погрижете се за себе си и своите нужди на първо място. Потърсете помощ от приятел, близък или психолог, за да изясните ситуацията около себе си и да вземете нужните мерки, с които да защитите себе си и хората, които обичате от токсичното влияние на макиавелизма.


Автор: Екатерина Кьосева