frida.bg
гризането

Гризането на нокти: какво разкрива този вреден навик?

Гризането на ноктите, или така нареченото разстройство онихофагия, е повече от вреден навик, който причинява естетически проблеми. Според психолозите, гризането на ноктите може да бъде симптом за силна тревожност и дори психологическо разстройство, на които трябва да обърнем внимание. Какво още разкрива този вреден навик?

Нужда от успокоение

Много често вредния навик започва в детството като начин на детето да успокои тревожността си. Факт е, че децата нямат емоционалния капацитет да се справят сами с безпокойството и несигурността, които изпитват у дома и в училище. Затова те започват да гризат ноктите си.

Смята се, че една трета от всички деца на възраст между 7 и 10 години гризат ноктите си. При повечето деца този навик изчезва с времето, благодарение на придобиването на по-зрели начини за самоуспокоение. При други обаче гризането остава като компулсивно поведение и в зряла възраст.

Преминаване през житейска криза

Не е изненадващо, че гризането на ноктите може да се отключи внезапно, когато преминаваме през житейска криза, например раздяла с партньор, развод, започване на нова работа или влизане в университет. Голямата тревожност в комбинация  с неизвестността по отношение на бъдещето могат да отключат временно компулсивния навик. Важно е да не позволявате на гризането на ноктите да се превръща в ежедневие, а да намерите друг по-зрял начин за справяне с тревожността си.

Перфекционизъм

Според изследване, проведено през 2015 година, гризането на ноктите е знак за прекомерен перфекционизъм. Водещият на изследването – Киерон О‘Конър казва: „Ние вярваме, че хората с компулсивно се поведение са в същността си перфекционисти, което означава, че те не са способни да релаксират и да оставят нещата да се случват. Те, също така са склонни към фрустрация, нетърпеливост и неудовлетвореност, когато не постигат целите си“

Автоагресия

Постоянното гризане на ноктите причинява загрозяване и рани в областта на ноктите, които често са болезнени. Освен това, отхапването на нокътя оголва т.н. нокътно легло, и то става уязвимо към инфекция. Според експертите, гризането показва наличие на автоагресия или желание да нараним сами себе си. Самонараняването е начин временно да се освободим от тежко чувство на вина и безпокойство, когато нямаме по-здравословни стратегии за справяне.

Компулсивно разстройство

Гризането може да бъде част от симптоматичния клъстър, издаващ обсесивно-компулсивно разстройство. Хората, които страдат от това психологическо състояние, изпитват прекомерно безпокойство, което отминава само ако се извърши определено действие. Тези действия обичайно се извършват компулсивно, т.е. повтарят се многократно, без да има реална нужда. Например, това може да бъде постоянно миене на ръце, вманиачено почистване или компулсивно гризане на нокти. Хората с това разстройство вярват, че ако не правят това действие ще се случи нещо ужасно, ще изгубят психичен контрол и т.н.

В заключение

Ако гризането на нокти ви причинява не само естетични и психологически неудобства и искате да се освободите от него е важно да се обърнете към психотерапевт. Той ще ви помогне да се справите не само със симптома, но и с причината за дълбокото безпокойство, което изпитвате. Професионалната и навременна помощ ще ви спести години емоционален и психологически дискомфорт.