frida.bg
ин

5 неща, които трябва да знаете преди да отидете на ин йога

Ин йога е съвременен стил в йога, който добива все по-голяма популярност. Често се описва като „медитация в движение“ и „йога за душата“. Появява се през в Америка през 1970г. Смята се, че нейн основател е Паули Зинк, таоистки йога преподавател.

Какво е различното между ин йогата и класическата йога? Е, в този стил йога се прави последователност от пасивни йога асани, който се задържат по-продължително време, например 2 до 5 минути.

Целта е да забавим дишането, да се отпуснем, да освободим напрежението от мускулите и да възобновим своя вътрешен баланс и хармония. Какво трябва да знаете преди да отидете на ин йога?

Носете си връхна дреха

Тъй като това е релаксираща практика, тялото ви ще бъде отпуснато и вероятно ще ви стане студено. Затова е добре да носите със себе си меки чорапи, шал, връхна дреха, с които да можете да се завиете. Студиото вероятно ще разполага с одеала и възглавници. Нека имаме предвид кой начин за сгряване ни е най-комфортен, особено в студените и по-хладни дни.

Експериментирайте с блокчетата

В ин йога използването на блокчета, болстери, колани, одеала и възглавници е препоръчително, за да наместим тялото си по най-удобния и релаксиращ начин. Затова експериментирайте с принадлежностите, с които йога студиото разполага и намествайте тялото си по възможно най-комфортния начин.

Задържането в позите

Една от най-съществените разлики между ин и другите вариации на йога е по-дългото задържане в позата. То варира от 1 до 5, а понякога и повече минути, зависи от целта на йога практиката. Подгответе ума си за притихване в асаната, защото ин е метафора на женската енергия, пасивността, пълния покой.

Осъзнаването на собствената граница

Едно от най-важните правила за практикуване на ин йога е осъзнаването на собствената граница тук и сега. Не вчера и не утре. Единственото, с което разполагаме е сегашния момент. Тялото ни е тук и сега, нека уважаваме неговите граници, които всеки ден са различни. 

Приемете тялото си такова, каквото е

Една от съществените характеристики на ин енергията е приемането на нещата такива, каквито са. В класа по ин йога не се опитваме да бъдем, правим, постигаме, а просто приемаме нещата такива, каквито са. С приемане, разбиране, безусловна любов. Това е трудно за постигане в началото на нашето пътуване в ин йога. 

Автор: Екатерина Кьосева