frida.bg
стречинг

5 неща, които трябва да знаете преди да отидете на стречинг

Разтягането има безспорни ползи за здравето и физическата ни форма. Освен това никак не е лошо да се чувстваме добре и да сме гъвкави, нали? Стига да знаем как да се разтягаме правилно упражненията могат да бъдат ефективно и много приятно занимание. Защо още да посетим стречинг клас?

  • Разтягането освобождава напрежението от мускулите, което се натрупва по време на тренировка
  • Подобрява стойката си и намаляваме напрежението, натрупващо се между мускулите и ставите
  • Намалява риска от контузии в ежедневието и по време на тренировка, защото мусулите ни стават по-пластични
  • Подобрява физическото ни представяне в спорта и постигаме по-добри резултати
Какво обаче трябва да знаем преди да отидем на стречинг?
Фокусирайте се върху процеса

Ако просто искате да направите тези или онези упражнения и те бързо да ви направят изключително гъвкави, ще се разочаровате. Това просто няма как да стане. Изграждането на гъвкавост е дълъг процес, затова вместо да очаквате бързи резултати се фокусирайте върху процеса.

Бъдете търпеливи

Както вече споменахме, изграждането на гъвкавост е дълъг процес. Затова бъдете търпеливи и приемете ограниченията си такива, каквито са. Правете разтяганията редовно и резултатите ще дойдат. Ще се чувствате по-добре в тялото си, но освен това ще развиете своята грациозност и не на последно място – търпение.

Запознайте се със своите „слаби места“

Когато познаваме и приемем, че имаме своите слаби места ще бъдем много по-внимателни към себе си, а това ще ни помогне да не насилваме тялото си излишно и да се предпазим от бъдещи контузии (както и от преразтягане).

Разтягането не трябва да е изтезание

Насилственото стоене в разтягащи упражнения и асани, които ни причиняват болка, само ни учи да мразим усещането за разтягане. Вместо това намерете своята граница, в която разтягането е осезаемо, но в същото време е приятно. 

По-добре да се разтягаме по малко, но редовно

Ще постигнете много по-добри резултати ако правите йога или стречинг по 30-60 минути (в зависимост от вашите нужди и график) всеки ден или през ден, вместо да се разтягате по няколко часа и да не можете да ходите на следващия ден!