frida.bg
ишиас

5 йога пози, които облекчават болката в седалищния нерв (ишиас)

Възпалението на седалищния нерв, т.н. ишиас, причинява остра болка, изтръпване, дискомфорт, които ограничават движението ни. Ишиасът често започва от долната част на гръбначния стълб и продължават от вътрешната страна на едното бедро.

Известно е, че седалищният нерв е най-големият нерв в човешкият организъм, поради което възпалението му предизвиква голям дискомфорт. Причини за появата му често са измръзване, физическо претоварване, сковани мускули на бедрата, травма на гръбначния стълб (дискова херния), артрит или инфекция.

Първото нещо, което трябва да направите, ако усетите този вид болка, е да посетите лекар, който да определи причината за болката във вашия конкретен случай.

Ако причината е една от двете най-често срещани – дискова херния или скованост в бедрата, по-специално стегнати външни ротатори на тазобедрената става, тези 5 пози за йога могат да ви помогнат и да облекчат дискомфорта.

Паванмуктасана

Докато лежите по гръб поемете дълбоко въздух и на издишване доближете и прегърнете дясното си коляно до гърдите. Отпуснете се в позата за 5 до 10 вдишвания. Повторете с другия крак.

Супта капотасана

Както сте по гръб, поставете десния глезен със стъпало в контрашпиц върху лявото коляно. Поемете дълбоко въздух и на издишване прокарайте ръка през триъгълника между краката и хванете задната част на лявото бедро с две ръце. Внимателно издърпайте левия крак към себе си. Отпуснете шията и раменете. Останете тук 5-10 вдишвания и повторете с другия крак.

Сету Банда Сарвангасана

Легнете по гръб със свити колене на разстоянието на тазобедрените ви стави. Вдишайте и повдигнете таза нагоре, за да разтегнете предната страна на корема. Сплетете пръсти под вас и повдигнете още малко. Лицето е отпуснато и релаксирано, докато задържате позата. Задръжте позата между 5-10 дълбоки вдишвания.

Ананда Баласана

Лягаме по гръб, сгъваме колене и  хващаме ходилата си с ръце. Позиционираме всеки глезен под коляното,така че пищялите ни да са перпендикулярно на пода. Тази асана нежно разтяга вътрешната част на слабините и задната част на гръбнака. Успокоява ума и помага за облекчаване на умората и стреса.

Крокодилско усукване

Легнете на пода и придърпайте дясното коляно към гърдите. Отворете дясната ръка в страни и погледнете към нея. Вдишайте и с издишване усучете коляното в ляво, така че да усетите нежен приятен туист. Задръжте няколко вдишвания и повторете с лявото коляно.