frida.bg
разтягане

Сутрешното разтягане: защо е толкова полезно?

Сутрешното разтягане е изключително полезно за тялото. То може да ни осигури един прекрасен и енергичен старт на деня. Както вашият будилник е алармата, която събужда ума ви, така и сутрешното разтягане е алармата, която „събужда“ мускулите ви и ги подготвя за предстоящия ден.

Когато се раздвижим и разтегнем след ставане от сън ние раздвижваме кръвообращението, подобряваме настроението и увеличаваме енергията си. Можем да кажем дори, че само 20-30 минути разтягане сутрин без проблем могат да заменят чашата с кафе и да тонизират цялото ни тяло.

Какви са положителните ефекти от сутрешното разтягане?
Увеличава гъвкавостта и мобилността

Обичайно рано сутрин се чувстваме най-сковани и обездвижени. Това е съвсем нормално, защото сме били в почти неподвижна позиция цяла нощ. Сутрешното разтягане неутрализира обездвижването, тонизира мускулите ни, увеличава мобилността на ставите и ни подготвя за предстоящата динамика на деня!

Подобрява циркулацията на кръвта

Разтягането рано сутрин стимулира циркулацията на кръвта. Добрата циркулация се грижи за растежа на клетките, функционирането на органите и поддържа активността на метаболизма. Кожата също се възползва от стимулирането на кръвообращението – тя става много по-свежа, по-жизнена, по-здрава, по-сияйна, по-красива.

Премахва напрежението от тялото

Факт е, че напрежението има навика да се натрупва в мускулните влакна, а сънят не винаги гарантира освобождаване на напрежението в тях. Когато разтегнем мускулите си обаче ние ставаме по-гъвкави и подвижни, но и неутралиизираме натрупаното напрежение в тялото, което често причинява дифузна болка и дискомфорт.

Подобрява настроението

Сутрешните разтягания също така стимулират производството на ендорфини (хормоните на щастието) в организма ни. Ендорфините подобряват настроението ни, неутралиизират негативните емоции и ни помагат да се чувстваме по-енергични и щастливи.

Задържайте всяко разтягане за 30 секунди

Според научните изследвания оптималното време за задържане във всяко разтягане е 30 секунди. Разтягането е най-лесният начин да премахнете напрежението от тялото си и да се заредите с енергия. Изберете комплекс от упражнения за разтягане и се придържайте към него една седмица – ще усетите невероятна разлика в начина, по който се чувствате!