frida.bg
йога

5 йога асани, с които ще се освободите от излишните килограми

Празничните трапези вече са в миналото (да кажем, останаха в 2019 година!) и е време да се погрижим за тялото си и да се освободим от излишните килограми! Факт е, че преяждането не ни се отразява добре. Чувстваме се тежки, подути, липсва ни енергия и не на последно място – самочувствие. За да се почувстваме комфортно в тялото си отново е добре да „поправим“ щетите със здравословно хранене и повече движение. Предлагаме ви 5 йога пози, които ще ви помогнат да се раздвижите, да тонизирате тялото си и ако ги правите редовно – да се освободите от излишните килограми.

Йога ни предлага балансирана физическа практика. Освен това тя успокоява ума, премахва менталното напрежение и стреса. Тя ще тонизира мускулите ви и ще забърза метаболизма ви, за да влезете бързо в най-добрата си физическа форма.

Загрейте тялото с „Поздрав към слънцето“

IMG_4409©ChristineHewitt_YogicPhotos

Комплексът асани „Поздрав към слънцето“ загрява тялото и го подготвя за останалите пози, намалва обиколката на талията, стяга мускулите на ръцете, балансира метаболизма и стимулира храносмилателната система. Започнете с 5-6 пълни цикъла като малко по малко ги увеличавате до 12. Вдишайте и издишвайте бавно, дълбоко, релаксирано. Всеки път, когато отваряте ръце поемайте въздух и всеки път, когато ги затваряте – издишайте. Синхронът между дишането и движението създава синхрон между ума и тялото, а това води до спокойствие, релаксация, покой.

Дъска

Plank

Задържането в поза „Дъска“  може би най-добрият начин да укрепим мускулатурата на корема, ръцете и гърба. Тази асана засилва метаболизма и гарантира за неговата висока скорост. Намалява болките в гърба, укрепва го, особено в горната част.

Триъгълник

IMG_6460-Edit©ChristineHewitt_YogicPhotos

Тази асана не е чак толкова натоварваща и предизвикателна, но тя притежава способността да забързва храносмилането и да намалява мастните натрупвания в областта на корема. Това винаги е желан ефект, особено когато искаме да остлабнем!

Войн II

Warrior II

Поза „Войн“ стяга и тонизира мускулите на бедрата, корема и раменете. Отворете стъпалата широко и завъртете едното стъпало напред, а другото на 45 градуса. Петите са подравнени. Издължите ръцете в една линия в страни. Отпуснете раменете и задръжте целите ръце активни, сякаш ви издърпват в двете посоки.

Лодка

IMG_9810-Edit©ChristineHewitt_YogicPhotos

Тази асана стяга и тонизира коремната мускулатура. В йога залите и студията се говори, че една минута задържане в позата е равна на сто коремни преси. Също така тя укрепва корема и гръбначния стълб, стимулира бъбреците, щитовидната жлеза и подобрява храносмилането.

Лък

Bow-yoga-pose-

Поза „Лък“ е мощно средство за масаж на коремните органи и подобряване на  храносмилането. Тя също така по невероятен начин укрепва мускулите на гърба, ръцете и намалява напрежението в раменете.


Опитайте да задържите  30 секунди до една минута във всяка поза. Започнете с по-малко задържане и малко по малко увеличете времето на задържане. Правете асмиметричните йога асани първо от едната страна и след това от другата страна.

Не забравяйте да дишате през носа. Бавно и равномерно. Опитайте се също така да не мислите за нищо друго. Настройте се за йога практиката, която ви предстои и не забравяйте да завършите комплекса с кратка релаксация в шавасана!