frida.bg
комплиментът

Комплиментът: изкуството, което създава усмивки

Как реагирате, когато някой ви направи комплимент? Дали ви става неудобно и измърморвате стеснително „благодаря“, или се усмихвате широко в знак на искрена благодарност за комплиментът и позитивната оценка?

Даването и получаването на комплименти и позитивна обратна връзка е подценяван, но изключително важен елемент в комуникацията, който може да преобрази взаимоотношенията ви.

Даването на комплименти е дар, който казва на другия човек, че виждаме най-доброто в него. По този начин той сваля бронята и се отваря за комуникацията и отношенията ни.

Само опитайте – направете комплимент на трима души днес и забележете разликата в начина, по който разговаряте. Толкова е лесно и просто, но защо пестим хубавите си думи за другите?

В нашето общество, сме свикнали да гледаме критично към себе си и другите. Търсим недостатъци. Искаме да ставаме все по-добри и добри. Стремим се към съвършенство. Но пропускаме нещо много важно. Пропускаме щастието.

Защо всъщност комплиментите са нещо толкова ценно в света, в който живеем? Проучванията показват, че даването и получаването на комплименти влияе положително върху имунната система, намалява стреса и дори помага при безсъние.

Добротата е награда сама за себе си

Според психолозите, хората, които са мили към другите живеят по-дълго. Това до голяма степен се дължи на по-ниските нива на стрес, по-хармоничните взаимоотношения, които проявата на доброта поражда сама по себе си. Защо още даването и получаването на комплименти е толкова важно?

Ще имате повече енергия

Когато забелязваме положителните неща около себе си това повишава нашето настроение, дава ни прилив на ентусиазъм и на енергия. Когато слушаме и говорим негативни неща това ни държи в хроничен стрес, натоварва адреналиновата ни система и ни изтощава. 

Подарявайте комплименти, където и да сте

Колко пъти сте ходили в ресторант и сте опитвали невероятно вкусно ястие? Вероятно ви се случва често. А колко пъти отидохте да поздравите готвача за уменията и старанието? Е, вероятно отговорът на този въпрос е – рядко. Когато оценяваме труда на другите хора ние ги стимулираме да се развиват, подхранваме здравословната им самооценка и им помагаме да са по-щастливи. 

Разпръснете малко слънце

Факт е, че комплиментите ни карат да се чувстваме добре. Както и усмивките! Когато направите комплимент получавате усмивка в замяна. Особено когато давате истински комплименти на хората.

Отделете време да бъдете мили и да потърсите нещо хубаво, за което да направите комплимент. Положителната обратна връзка може да подхрани всяка връзка. Това дори може да помогне да се „излекуват“ определени проблеми и пукнатини в отношенията.

Направете комплимент, създайте усмивка!