frida.bg
гневът

Гневът: 10 ефективни стратегии за освобождаване от него

Гневът е нормална емоционална реакция, която се появява, когато сме подложени на силен стрес. Без значение дали някой ни е обидил или  сме свидетели сме на несправедливост – гневът идва, за да ни научи как да го управляваме по-ефективно.

Не е тайна, че гневните пристъпи могат да навредят на вашите лични и професионални отношения. Гневът ни кара да възприемаме гвета изкривено и да правим грешни изводи, което често води до влошаване на положението.

От друга страна, потискането на гнева също не е добро решение, защото повишава кръвното налягане, тревожността, стреса и води до редица психосоматични заболявания.

Тогава какво да правим? Можете да се научите да управлявате и канализирате гнева си конструктивно, вместо деструктивно.  Едно проучване от 2010 г., установява, че умението да изразяваме гнева си по здравословен начин ще намали риска от развитие на сърдечни заболявания, панически атаки и депресия.

Как да изразяваме гнева си по конструктивен начин?
Поемете дълбоко въздух

Плиткото и накъсано дишане, което се случва, когато сте ядосани, ви държи в режим „бий се или бягай“, което ви кара да действате моментално, без да имате реална преценка за ситуацията. За да се успокоите и да се справите със ситуацията опитайте да забавите дишането си и да правите бавни, контролирани вдишвания като вдишвате от корема, а не от гърдите. Това позволява на тялото ви незабавно да се успокои.

Използвайте утвърждение, което ви успокоява

Повтарянето на успокояваща фраза може да ви помогне да се успокоите и да изразите трудните емоции, включително гнева и безсилието. Опитайте бавно да си повтаряте „Спокойно“ или „Всичко ще е наред“ следващия път, когато се почувствате на ръба да избухнете. Можете да направите това на глас, ако искате, но можете също да го повторите наум.

Опитайте с визуализация

Отидете на тихо място, където можете да сте сами поне 5-10 минути. Седнете удобно и си представете ваше любимо място сред природата и как сте се чувствали, когато сте били там. Връщането на позитивни спомени успокоява нервната ни система и ни помага да се справим с силните емоции.

Раздвижете тялото си

Понякога седенето на едно място може да ви изнерви още повече. Тогава опитайте да освободите излишното напрежение чрез движение. Бягане в парка на чист въздух или йога ще ви помогне да освободи напрежението в мускулите, но и в ума ви.

Проверете вашата перспектива

Моментите на силен стрес могат да изкривят възприятието ви за реалността. Затова не взимайте решения в този момент и проверете дали перспективата ви е коректна като потърсите второ мнение от приятел или терапевт.

Изразете безсилието си

Гневните изблици, особено когато са неосъзнати, няма да ви помогнат да се освободите от гнева, напротив. Може да се почувствате още по-оплетени в емоциите си и безсилни. Намерете вашия конструктивен начин да изразите безсилието и яростта си, например със спорт, танци, рисуване или бокс.

Обезвредете гнева с чувство за хумор

Използването на хумора в момент на повишена тревожност и гняв може да ви помогне да запазите нещата под контрол. Това не означава, че просто трябва да се смеете на проблемите си и да ги замитате под килима. Просто ако гледате на нещата по-безгрижно, това наистина може да помогне.

Сменете мястото си

Смяната на мястото, дори това да означава да отидете в другата стая, може да ви помогне да се успокоите. Ако домът ви е мястото, което ви стресира например, направете няколко кръгчета с колата навън или дълга разходка. Вероятно ще откриете, че се чувствате по-спокойни и по-способни да подредите  нещата, когато се върнете.

Разпознайте кои са вашите тригери 

Идеята е да определите и разберете кои неща предизвикват или отключват вашия гняв. След като сте по-наясно какво представляват, можете да предприемете стъпки, за да не падате в капана им, а да ги овладявате. 

Потърсете помощ от специалист

Съвсем нормално и здравословно е да се чувствате разстроени от време на време. Но ако не можете да се отърсите от лошо то си настроение или гнева, може би да е време да потърсите помощ от психолог или психотерапевт. Гневът се отразява на отношенията и благополучието ви. Разговорът с квалифициран терапевт може да ви помогне да отработите източниците на вашия гняв и да ви помогне да развиете по-добри стратегии за справяне както с него, така и с предизвикателните ситуации, които всеки от нас има в живота си.

Автор: Екатерина Кьосева