frida.bg
медитацията

5 любопитни факти за медитацията, които ще ви изненадат

Животът е танц между покой и напрежение, релаксация и стрес, почивка и работа. Всеки ден трябва да сме адаптивни, да реагираме бързо, да се справяме със ситуации от най-различен характер в работата си, вкъщи, в обществото. Всеки от нас има различни притеснения, отговорности, задачи, които се превръщат в непрестанно бръмчащ кошер в главите ни. Не можем да спрем да мислим, анализираме, да задаваме въпроси и да търсим всевъзможни решения. И всичко това е много изтощително. Тук на пмощ идва медитацията.

Тя е антидот на съвременния начин на живот и ни връща към първоначалното ни състояние на покой и хармония. Но не само. Медитацията ни дава много повече от експресна доза релаксация. Тя също така…

… подобрява когнитивните функции

Според ново изследване продължителната медитация  ускорява процеса на гирификация. Това е процесът, при който мозъчната кора нараства и се „набръчква”. В резултат на това, постъпващата информация се обработва много по-бързо от мозъка.

Различните техники на медитация спомагат за подобряване на структурата на сивото мозъчно вещество, което има огромна роля в централната нервна система.

Това означава, че медитацията притежава и невропротективната способност да намалява свързаните с възрастта негативни промени в сивото мозъчно вещество, както и увреждането на когнтивните функции

… помага за намаляване на кръвното налягане

Проучване, проведено в Масачузетс през 2008 г. показва, че медитацията е ефективна и за понижаване на кръвното налягане.  Причината за това е, че тя води до релаксация, което води до образуването на азотен оксид. Той отваря кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Проучването показва, че 64% от пациентите, които са опитвали програма за релаксация, базирана на медитация, в продължение на три месеца, са наблюдавали значителен спад в нивата на кръвното налягане.

… увеличава способността ви „мултитаскинг“

Изследване на Университета във Вашингтон показва, че хората, които практикуват медитация общо два часа седмично в продължение на осем седмици, имат по-добър фокус по време на мултитаскинг тестове от тези, които не са медитирали.

Основната причина е, че медитативната практика позволява на участниците да забележат прекъсванията, без да загубят фокус върху настоящата си задача.

… помага за овладяване на болката

Медитацията може да успокои ума ви, но също може да ви помогне да управлявате болката. Ново изследване показва, че възприятието на участниците за болката намалява значително след само три 20-минутни сесии медитация!

Това е така, защото медитацията променя начина, по който умът възприема болката. Тренира мозъка да присъства, което помага на практикуващите го да не предвиждат и чувстват болка твърде интензивно.

… предотвратява стареенето

Харвардският психиатър и изследовател д-р Елизабет Ходж показва в проучване, че хората, които медитираха ежедневно в продължение на поне четири години, имат по-дълги теломери. Теломерите са защитни капачки на краищата на хромозомите, а късите теломери се считат за маркери на ускорено стареене.

Друго проучване също показва, че хората, които могат да държат ума си съсредоточен върху настоящето, имат по-дълги теломери от тези, които не могат. Не е изненада, че това може да забави процеса на стареене!