frida.bg
благодарност

Благодрност за щастие: как думата „благодаря“ ни прави щастливи?

Да кажем „благодаря“ е едно от най-простите и хубави неща, които можем да направим, а според учените изразяването на благодарност е най-достъпното средство, което лекува тялото, ума и душата.

Проучване, проведено в Калифорнийския университ, Сащ, инструктира три групи участници всяка седмица да записват по няколко изречения под формата на дневник като се съсредоточават върху конкретни теми.

Първата група получава задание да се съсредоточи върху благодарността. Втората група е помолена да пише за отрицателни преживявания, а третата група е инструктирана да остане неутрална.

В края на изследването се установява, че участниците в групата, съсредоточена върху благодарността, оценяват себе си като по-щастливи, чувстват се по-добре и са по-оптимистично настроени от участниците в останалите две групи.

Това е само едно от множеството изследвания, правени върху благодарността и нейните полезни ефекти. Как още изразяването на благодарност ни помага?

Благодарността наистина ни прави по-щастливи

Благодарността активира освобождаване на допамин в мозъка ни, което предизвиква прилив на щастие и оптимизъм. Оказва се, че положителното мислене води до положително поведение, а казването на „благодаря“ наистина ни кара да се чувстваме по-добре.

Благодарността ни прави по-добри хора

Освен това проучванията показват, че благодарността ни прави състрадателни и по-добри хора. Благодарността намалява негативните емоции и поведение, включително отрицателни емоции като завист, гняв, несигурност и агресия. Това ни прави по-малко агресивни и ни помага да се освободим от вината.

Благодарността ни прави по-оптимистични

Съсредоточаването върху малките добри неща, за които трябва да бъдем благодарни, ни кара да мислим, че красотата и добротата са навсякъде. По този начин сами създаваме оптимизъм в себе си и започваме да предизвикваме още и още неща, за които да бъдем благодарни.

Благодарността ни прави по-духовни

Не е случайно, че във всички религии духовни пътеки благодарността е описана като основна добродетел. Не е ясно дали религията / духовността са причината, поради която поставяме толкова голям акцент върху благодарността, или обратното. Но е факт, е когато сме благодарни се чувстваме по-свързани с Вселената и с духовното.

Благодарността ни прави по-щедри

Когато признаваме доброто в другите и и им благодарим това ни прави по-малко егоистични, по-малко егоцентрични и не толкова важни за себе си. Освен това ни прави по-склонни да споделяме, ставаме по-грижовни и по-честни към другите и към себе си.
Благодарността ни кара да се чувстваме добре!