frida.bg
себе

5 стъпки към култивиране на здравословна любов към себе си

В културата, в която живеем съществува огромен мит, в който е крайно време да спрем да вярваме. Този мит е, че ако винаги поставяте себе си на първо място, вие сте тотален егоист и заслужавате да бъдете отхвърлени от обществото.

Оттук идва и страхът да не би някой да ни помисли за егоисти и желанието ни да бъдем добри най-вече към другите, отколкото към себе си. Все пак сме социални животни, а като такива искаме да избегнем социалното отхвърляне на всяка цена. Е, почти на всяка.

Факт е, че когато обичаме искаме да направим тези, които обичаме щастливи, искаме те да се чувстват приети такива, каквито са, чути и разбрани.

Обичането на другите обаче не означава, че в същото време не можете да обичате себе си. В интерес на истината, всички ние трябва да се опитаме да култивираме повече любов към себе си, отколкото към нашите близки.

Какво означава това? Когато обичаме себе си, като се грижим за себе си на първо място, това ни гарантира, че грижата ни за другите ще идва от едно място на изобилие вътре в нас, а не от място на нужда, страх и очквания.

Казано по друг начин, обичайки себе си на първо място ще станем по-добри партньори, приятели и хора. Това е първата стъпка към инвестиране в себе си, но и в отношенията с другите и обществото. Всичко започва отвътре навън, нали?

Предлагаме ви 5 стъпки към култивиране на повече любов към себе си, които ще променят живота ви във всички измерения. Тествайте ги и ще се убедите в ефикасността им!

Погрижете се за собствените си нужди

Един голям препъникамък в отношенията ни е, че очакваме другите да задоволяват нуждите ни, вместо сами да го правим. В резултат те се чувстват притиснати да правят нещо, което не усещат като своя отговорност, а ние се чувстваме непълноценни. Когато се грижим за нуждите си ние започваме да се чувстваме пълноценни и започваме да живеем в изобилие, което вече можем да споделяме и с другите.

Научете се да поставяте здравословни граници

Хората, които обикновено се оплакват, че са били третирани несправедливо обикновено не умеят да поставят граници. И обратното. Хората, които имат ясни, категорични и здрави граници обикновено рядко стават нечия жертва. Те просто отказват да играят тази игра от самото начало. Здравословните граници са ясен индикатор, че сме се научили да ценим и обичаме себе си, а това поставя ясен правилник как другите могат и как не могат да се държат с нас.

Научете се да търсите помощ и подкрепа

Когато започнем да ценим и обичаме себе си се научаваме и да търсим помощ и подкрепа от другите. Не е нужно да се справяме сами с всичко в живота ни. Не е нужно да се правим на независими, когато всичко, от което имаме нужда е да имаме хора около себе си, на които ги е грижа за нас и искат да ни помогнат. Приемайки помощ ние ще започнем да даваме помощ от цяло сърце. Не защото някой го изисква от нас, а защото искаме да бъдем полезни.

Подбирайте средата си

Прекарването на свободното ви време с положителни, любящи хора, които ви интересуват, може да ви помогне да облекчите физическите ефекти от стреса и да подобрите начина, по който се чувствате като цяло. И обратното. Когато сме заобиколени от негативни и отхвърлящи хора това се отразява върху качеството ни на живот, здравето и самооценката ни. Не забравяйте, че вие и само вие избирате кой ще бъде във вашия кръг от приятели. 

Прекарвайте време със себе си

Кога за последен път бяхте на среща със себе си? Осъзнатото оставане със себе си е начин да се отпуснем, да се върнем при себе си, да подредим мислите и вътрешния си свят и да разберем от какво имаме нужда. Нищо не обърква отношенията ни и възприятията ни от стреса и невъзможността да се отпуснем. Затова си подарявайте време за вас самите. Така помагате не само на себе си, но и на останалите, защото след това те ще срещнат една спокойна, балансирана и усмихната ваша версия. И не, времето за вас самите не е егоизъм, а е въпрос на емоционална интелигентност!