frida.bg
интуицията

7 истини за интуицията, които трябва да знаете

Всеки от нас притежава вродена интуиция. Една част от нас са свързани с нея и я използват, друга част точно обратното – дори не знаят за съществуването й. Независимо дали се вслушваме в нея или не, интуицията ни има много важна сигнална роля в нашия живот. Тя ни служи вярно, особено когато я уважаваме и ценим.

Смята се, че интуицията е онази част от нас, подобна на висш разум. Тя е разширение на съзнанието ни до по-високи нива на познание. Тя е нашата способност да възприемаме, разбираме и интерпретираме нещата около нас извън техните стандартни рамки и заучени проявления.

В тази статия няма да се спираме подробно върху това какво точно представлява интуицията. По-важно за нас тук е да разгледаме някои интересни истини за нея, които всеки човек трябва да знае.

Интуицията е високоефективна, но само ако не мислите твърде много

Факт е, че сме доста добри да съдим хората въз основа на първите впечатления и предишния ни опит. Това обаче не винаги е основа за вземане на най-добрите решения.

Прекомерното мислене може да навреди на способността ни да се вслушваме в интуицията си, която има „око“ и за нещата, които все още не знаем на рационално ниво.

Хората, които се доверяват предимно на мислите си и се определят като интелектуалци често се затрудняват да използват интуицията си при вземане на решения.

И обратното, хората, които се съсредоточават често върху чувствата си и прекарват време в уединение и медитация са хората, които имат силна интуиция и взимат решения, базирани на своя вътрешен Източник.

Някои хора са по-интуитивни от други

Някои изследователи смятат, че има индивидуални различия в интуитивната способност при различните хора. Една част от нас са по-скоро мислещи и логични, други – чувстващи или емоционални.

Нормално е логичните личности да не се доверяват на интуицията си, да не я развиват и съответно използват. Емоционалните хора, от друга страна, са силно привлечени към света на мистичното, духовното, емоциите и се доверяват на интуитивните напътствия.

Има разлика между гласа на егото и гласа на интуицията си

Гласът на егото винаги е свързан с миналото и той взема решения въз основа на страха. Често егото прави тревожни и несигурни, защото ви кара да се притеснявате, че може да се случи нещо неприятно. Освен това егото редовно ви съветва да се грижите за материалните неща и ви кара непрекъснато да се подсигурявате.

От друга страна, вашият интуитивен глас ви съветва да следвате своята житейска цел и ви води към преживявания, които събуждат вашия духовен Аз. Интуицията обикновено е един позитивен и приповдигнат глас, който ни уверява, че всичко ще бъде наред.

Повечето експерти разчитат на интуицията си

Повечето предприемачи разчитат на интуицията, когато им се налага да вземат бързи решения. Освен това интуицията им помага да определят правилната информация от големи количества данни.

Въпреки това, проучванията показват, че само интуицията на опитните предприемачи е правилна, защото тези хора имат богат опит и бързо могат да се ориентират в правилната за тях посока.

Стресът подпомага интуитивното прозрение

Размисълът е лукс. Можете да мислите, но само ако имате време за това. В тежки ситуации, например докато сте преследвани от мечка, няма да имате време да премислите всички възможности, с които разполагате.

Просто трябва да действате по инстинкст. Тревожността, породена в стресова ситуация, по подобен начин ви тласка към бързо и ефективно решение, често на база инстинкт и интуиция, а не на база размишления. А

Времето сред природата подхранва вашата интуиция

Природата успокоява ума, сърцето и тялото ни. Когато умът ни е спокоен това насърчава и подхранва интуицията, тъй като ни дава възможност да чуем интуитивния глас и напътствия.

Има ефективни начини да събудите интуицията си

Повечето духовни учители вярват, че медитацията, концентрацията, йога практиките и молитвата събуждат интуитивните ви сили. Също така те вярват, че да се доверите на живота или да се приведете в съответствие с неговия поток събужда интуицията ви. Всички тези методи са надеждни, защото успокояват ума и по този начин ви позволяват да чуете интуитивния си глас.