frida.bg
самочувствието

10 любопитни психологически факти за самочувствието

Канейки се да пиша статия за самочувствието си зададох въпроса – аз имам ли такова? Е, истината е, че имам. Понякога. Самочувствието не е нещо статично, а зависи от много фактори като например дали сме спали добре предната нощ. Напълно нормално е понякога да имаме високо самочувствие и да се чувстваме прекрасно в кожата си, а в друг път – да се съмняваме в себе си и дори в … собствената си стойност. Да, дори и най-самоуверените хора имат „такива дни“. Понякога.

Самочувствието е един от най-желаните „психологически аксесоари“, които ни екипират с ентусиазъм и воля, с които да покоряваме света. Желанието на хората да го притежават е породило индустрия за милиарди долари в цял свят. Има безкраен поток от програми за личностно развитие, психологически статии, книги и обучения, които обещават да повишат вашето самочувствие и съответно – успех в живота.

Без да опитвам да ви давам бързи рецепти със съмнителна ефективност, просто ще представя няколко интересни факти за самочувствието, които, честно казано, ми вършат добра работа в дните, в които се съмнявам – имам ли такова изобщо… Е, надявам се да ви бъдат полезни и на вас!

Има различни видове самочувствие

Усещането ни за собствената ни стойност  може да бъде глобално (или как се чувстваме по отношение на себе си като цяло), но и специфично (как се чувстваме по отношение на себе си в конкретни роли или области в живота). Например, самочувствието ни като родител, като професионалист, като приятел, кулинар и т.н. може да е различно, но всички те заедно влияят на цялостната ни самооценка.

 От специфичното самочувствие към глобална самооценка

Колкото повече области (роли и ситуации) имаме в живота си, в които изживяваме висока специфична самооценка, толкова по-висока ще става нашата глобална самооценка или представата, която сами имаме за себе си. Например, ако имате добра самооценка по отношение на работата си, това ще се отрази благоприятно на самооценката ви при създаване на нови приятелски връзки, както и обратното. 

Самочувствието не е нещо статично, а непрекъснато се променя

Съвсем нормално е да се събудим, чувствайки се страхотно за себе си един ден и напълно несигурни на следващия. Склонни сме да мислим, че нашето самочувствието е нещо статично. Или го имаме, или го нямаме. Всъщност, самочувствието преминава нормални колебания, въз основа на здравословното ни състояние, нивата ни на енергия, хормоналния ни баланс. И не на последно място, от вътрешната обратна връзка, която даваме на себе си и външната обратна връзка, която получаваме от нашата среда. 

По-високата самооценка не е непременно по-добрата

В идеалния случай самочувствието ви трябва да е високо, но не твърде високо. Нарцисистите са склонни да изпитват силно чувство за собствена стойност, но тяхното самочувствие също е крехко и нестабилно. Дори малките „обиди“ могат да накарат нарцистичните хора да се почувстват ужасно „ранени“. Ето защо хората с добро, но стабилно самочувствие са склонни да бъдат далеч по-здрави в психологическо отношение, отколкото хората с високо, но крехко самочувствие. 

Самочувствието не е свързано с физическата привлекателност

Представете си двама еднакво привлекателни хора. Този, който се чувства по-добре по отношение на себе си, облича се по-привлекателно и е по-уверен, вероятно ще остави далеч по-добро впечатление от човека, който се облича по-малко привлекателно и е несигурен и неуверен. 

Хората с ниска самооценка са невъзприемчиви към комплименти

За съжаление, ниската самооценка ни прави невъзприемчиви към комплиментите и положителни отзиви за себе си, които биха могли да подобрят чувството ни за собствена стойност. Когато самочувствието ни е ниско, ние не се чувстваме достойни за похвала и всъщност се стресираме от повишените очаквания, които вярваме, че похвалите ще ни донесат.

Положителните утвърждения карат хората с ниска самооценка да се чувстват по-зле

За съжаление хората с ниска самооценка, които се нуждаят от положителни утвърждения най-много са склонни да се чувстват по-зле от себе си, когато започнат да ги повтарят редовно. Защо? Когато едно изказване не съвпада с нашата система от убеждения, ние сме склонни да го отхвърляме. Когато не се чувстваме самоуверени, рецитирането на положителни утвърждения може само да ни напомни, че всъщност се чувстваме точно обратното. По ирония на съдбата единствените хора, които са склонни да се възползват от положителни утвърждения, са тези, чието самочувствие вече е високо. 

Повечето програми за повишаване на самочувствието не работят

Проучванията показват, че самочувствието на повечето хора изобщо не се променя след използване на продукти или завършване на програми и семинари, насочени към повишаване на това. Така че защо все пак самочувствието е толкова процъфтяваща индустрия? Оказва се, че след като преминем през програма за самочувствие, сме склонни да изкривим спомените си как сме се чувствали преди и си припомняме самочувствието си като по-ниско, отколкото е било. Тогава ние вярваме, че нашето самочувствие се е подобрило, когато всъщност това не се е променило.

Доброто самочувствие функционира като емоционална имунна система
Когато самочувствието ни е по-високо, ние сме по-малко засегнати от вредните фекти на стреса. Ще изпитваме по-малка тревожност, преживяваме отхвърлянето и неуспехите по-леко и се възстановяваме по-бързо от тях. По този начин нашето самочувствие функционира като емоционална имунна система. Тя действа като буферир, който ни предпазва от емоционални и психологически наранявания. 


Ние сами носим отговорността за собственото си самочувствие

За съжаление, ние често реагираме на неуспехите като ставаме прекалено самокритични. Започваме да изброяваме всичките си грешки, а в мисловния ни диалог текат негативни коментари. Те, разбира се, ни карат да се чувстваме още по-зле. Когато приемем, че самите ние сме отговорни за собственото ни самочувствие ще осъзнаем необходимостта да премахнем излишната самокритика и негативни изказвания за себе си. Нах-хубавото е, че тази програма за висока самооценка е напълно безплатна!

Автор: Екатерина Кьосева