frida.bg
психичното

Как храната влияе върху психичното ни здраве?

В Средновековието хората вярвали, че това, с което се хранят директно повлиява върху настроението и психичното им здраве. Например, ако искали еротична стимулация избирали да се хранят с яйца, говеждо месо или сочни плодове. За добро настроение избирали дюли, фурми или бъз. За успокояване на нервите – маруля или цикория.

Как храната влияе върху психичното ни здраве?

Лина Бегдаче, асистент по здравни и уелнес проучвания в Бингхамтън, Ню Йорк, установява някой интересни корелации между това, с което се храним и начина, по който се чувстваме.

Според нея хората под 30 годишна възраст, които консумират предимно бърза храна имат по-високи нива на тревожност и по-висок риск от развитие на психични разстройства.

Това се дължи на факта, че бързата храна обикновено е с високо съдържание на наситени, трансмазнини и омега-6 мастни киселини. Те от своя страна провокират лека възпалителна реакция в организма, които според проучванията е тясно свързана с повишеното безпокойство и депресията.

Според изследването на Лина Бегдаче, хората, които ядат месо три пъти седмично или по-малко, също имат повече проблеми с психичното си здраве в сравнение с хората, които консумират месо по-често.

Изненадващ е постулатът, че месото подобрява настроението

Според Лина Бегдаче, консумацията на месо е в интересна връзка с настроението ни. Това се дължи на аминокиселината триптофанът, която се намира в месото. Тя е предшественик на серотонина и отговаря за това да се чувстваме добре и да имаме хубаво настроение.

Също така според изследването, консумацията на по-малко въглехидрати и повече плодове намалява тревожността и депресията. Плодовете са с високо съдържание на антиоксиданти, които защитават мозъка.

Средиземноморската диета е перфектното решение за добро психично здраве

Друго интересно заключение е, че средиземноморската диета притежава всички компоненти, които са важни за оптималното функциониране на мозъка. Това са полиненаситени мастни киселини и важни минерали като цинк, магнезий, витамини B, C и E, както и млечни продукти.

Проучването разглежда както ефектите на диетата върху настроението, така и обратното. Голяма част от изводите в изследването все още са хипотетични. „Можем само да кажем със сигурност, че това, с което се храним  директно влияе на психичното ни здраве.“ – казва Бегдаче.