Хайверът е луксозна храна, която често се свързва с богатство и екстравагантност и има защо. Приготвя се от яйцата на есетрови риби и е призната вкусотия. Но това, което много хора не знаят е, че хайверът има и някои фантастични ползи за здравето!
Хайверът е пълен с хранителни вещества като протеини, омега-3 мастни киселини и витамини A, B12 и C. Ето шест начина, по които хайверът може да бъде полезен за вашето здраве:
ПОДОБРЯВА МОЗЪЧНАТА ФУНКЦИЯ
Хайверът е не само луксозна храна, но и пълен с хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция. Той е добър източник на омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за когнитивното здраве, в частност мисловните прицеси и паметта. Помага за защита на мозъка от увреждане, свързано със стареенето. Така че, ако търсите начин да увеличите умствената си сила, хайверът може да е наистина добър вариант. Просто се уверете, че му се наслаждавате умерено!
БАЛАНСИРА НИВАТА НА ХОЛЕСТЕРОЛА
Високото съдържание на омега-3 мастни киселини помага за предотвратяване и на сърдечни заболявания, както и за намаляване на нивата на лошия холестерол и повишаване нивата на добрия холестерол.
ПОДОБРЯВА ЗРЕНИЕТО
Доказано е, че хайверът от есетрови риби подобрява зрението при хора с дегенерация на макулата – състояние, което застрашава зрението. Той спомага за подобряване и на нощното виждане. Хайверът съдържа и други хранителни вещества, като витамин А, които са от съществено значение за визуалните възприятия.
ПОВИШАВА ПЛОДОВИТОСТТА
Хайверът не е просто изискана храна – той може също да помогне за повишаване на плодовитостта! Този рибен деликатес помага за балансиране на хормоналните нива. Както споменахме досега, той е наситен с омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, включително витамин B12, селен и цинк. Всички тези хранителни вещества са важни за плодовитостта и здравата бременност. Ако се опитвате да забременеете, помислете за добавяне на хайвер към вашата диета.
БОРИ СЕ С ВЪЗПАЛЕНИЕТО
Благодарение отново на високото си съдържание на омега-3 мастни кисилини, той има противовъзпалително свойство, както и понижава риска от артрит и други възпалителни заболявания.
ЗАБАВЯ ПРОЦЕСА НА СТАРЕЕНЕ
Доказано е, че хайверът е ефективен при забавяне на процеса на стареене. Проучване е установило, че този деликатес от есетрови риби може да помогне за намаляване скоростта на клетъчната смърт. Като източник на антиоксиданти той спомага за предпазване на клетките от увреждане и допринася за забавянето процеса на стареене, подобрява еластичността на кожата и намаляване на бръчките.