frida.bg
жени

Защо неомъжените и бездетни жени (може би) са най-щастливи?

Всяка жена (е, почти всяка!) мечтае да срещне перфектния партньор, с който да създаде семейство, да има деца и най-накрая да бъде … щастлива, нали? Е, оказва се, че това съвсем не е пътят към щастливия живот при жените. Много по-вероятно е нежените и бездетни жени да живеят по-дълго и да са по-щастливи от своите женени и отглеждащи деца връстнички. Защо?

Пол Долан, професор по поведенческа наука в London School of Economics, разчупва вярването, че децата са признаци на успех и щастие при жените и насочва погледа ни към точно обратното.

Тази обществена стигма кара някои неженени жени на 30 и 40 години да се чувстват нещастни и несигурни в себе си. Само защото нямат връзка или брак. В съшото време бракът и децата при жените съвсен не са синоним на удовлетворен и щастлив живот.

Бракът е полезен за мъжете, но за жените – не съвсем

Пол Долан провежда надеждни лонгитюдни изследвания и установява, че бракът има много полезни ефекти за мъжете, но това не се отнася с пълна сила по отношение на жените.

Той подробно описва това в последната си книга „Happy Ever After“, в която сравнява нивата на удоволствие и неудоволствие при неженени, женени, разведени, разделили се и овдовели мъже и жени.

Женените мъже, според Долан, са много по-спокойни. Те се радват на по-добро здраве, поемат по-малко рискове, печелят повече пари и живеят малко по-дълго от неженените си събратя.

Това според него се дължи на по-голямата емоционална подкрепа, която мъжете получават от партньорките си. Жените са по-загриженост към здравето им, което ги стимулира да се грижат по-добре за себе си.

Женените жени, от друга страна…

Женените жени обичайно поемат много повече отговорности от неженените си връзтнички. Например – отглеждане на деца, емоционална подкрепа на съпруга и децата, домакински задължения и кариерно развитие. Това води до по-голям стрес, емоционално прегаряне и повишен риск от депресия и психосоматични заболявания.

Още ли вярвате, че един ден ще срещнете правилния човек, ще се ожените за него и ще заживеете щастливо? Е, това може да се случи, но може и да не се случи. А дотогава, напомняйте си, че неженените жени са по-свободни, по-удовлетворени, по-енергични, по-здрави и живеят по-дълго. Е, така твърди науката!