frida.bg
връзките

10 изненадващи открития за връзките, любовта и секса

Темата за връзките, любовта и секса никога не излиза от мода. Обичаме да гледаме филми, да четем книги, да говорим с часове с приятелките си, да обсъждаме стратегии, идеи, гледни точки. В тази статия ви представяме 10 от най-интересните открития за любовта и връзките през погледа на проучвания, направени през последните 10 години.

Какво ново „под слънцето“ в любовта и връзките, според учените, и как да го приложим на практика?

Жените са по-щастливи с по-малко привлекателни мъже

Проучване от 2017 г., проведено в Университета на Флорида, установява, че в успешните връзки жената е по-естетически надарена от партньора си. Т.е. жените са по-щастливи с по-малко привлекателни мъже. Това до голяма степен се дължи на факта, че мъжете ценят жената повече и полагат повече усилия в това тя да бъде щастлива и удовлетворена.

Ако бившият ви иска да ви остане приятел, може да е психопат

Проучване от 2016 г. и проведено от изследователи в Университета Оукланд в Мичиган, установява, че хората с така наречената „тъмна триада” личностни черти – като нарцистично личностово разстройство, макиавелизъм и психопатия – често продължават да поддържат стари отношения. Причината за това е желанието за сексуален достъп, финансова помощ, задоволяване на емоционални нужди и упражняване на контрол над бившия партньор.

Couple

Гей двойките остават заедно по-дълго от хетеросексуалните двойки

Учените вече имат изцяло нова демографска информация, която да докладва за това, че еднополовите бракове са по-стабилни от „нормалните“ хетеросексуални бракове. Проучване на The Williams Institute в UCLA от 2018г., изследващо еднополови и хетеросексуални двойки над 12 години, установява, че гей двойките е най-малко вероятно да се разпадат.

Най-добрата възраст да сключите брак е между 25 и 32 години

Искате ли да се ожените? Не бързайте да го правите, докато сте млади, но и не чакайте твърде дълго. Според проучване, проведено в Университета на Юта в САЩ, сключването на брак след 30-те години увеличава риска от развод по пътя започва отново да нараства, според проучвания, излезли от Университета на Юта през 2015 г.

Разводът може да бъде почти смъртоносен за мъжете

Изследователи от Университета в Небраска откриват, че разведените и неомъжените мъже имат по-висока степен на смъртност и са по-предразположени към злоупотреба с наркотици. Те също така са по-склонни да изпаднат в депресия от омъжените мъже. Изследователите също така установяват, че разведените мъже са по-склонни да участват в рискови дейности като злоупотреба с алкохол и наркотици.

Разведените или разделени мъже имат и по-висок процент на самоубийства, който е 39% по-висок от този на женените мъже. Депресията е по-често срещана и при разведени мъже, отколкото при омъжени мъже. А разведените мъже се подлагат на психиатрична помощ 10 пъти по-често, отколкото омъжените мъже.

Couple+sex

Двойките, които споделят домакинската работа имат по-добър сексуален живот

Вършенето на домакинската работа с партньора ви изглежда изключително не сексуално, нали? Следващия път, когато пускате прахосмукачката, споменете си да помолите партньора си за помощ.

През 2015 г. изследователи от университета в Алберта откриват, че двойките, които вършат заедно домакински дела са по-удовлетворени от връзката си. Но по-важното, те правят повече секс от двойките, при които домакинската работа се върши само от единия от партньорите.

Повечето хора искат по-привлекателен партньор, отколкото са те самите

Според проучване, публикувано през август 2018 г. в списание Science Advances, потребителите на онлайн сайтове за запознанства прекарват по-голямата част от времето си в опит да се свържат с хора, които са „голяма топка“ за тях. Хората обичайно преследват партньори, които са малко по-желани от тях. Това се отнася малко повече за мъжете, твърди изследването.

Младите хора започват да правят все по-малко секс

Проучване от 2017 г., ръководено от психолога Жан М. Твендж, твърди, че днешните днешните млади хора правят много по-малко секс от младите хора от предходните две поколения. Според изследването, младите хора са преситени от сексуална стимулация и са два пъти и половина по-склонни да се въздържат от сексуален контакт, за разлика от поколенията преди тях.

Couple Sex Therapy

Мъжете, които имат извънбрачни афери, е по-вероятно да си счупят пениса. Уау!

Мъже, внимавайте с аферите, защото според проучванията това може да доведе до фрактура. Според изследване от 2011 г., публикувано в Journal of Sexual Medicine, честите изневери повишават вероятността мъжът да пострада от фрактури на пениса. Също така, изследователи от Медицинския център на Университета в Мериленд установяват, че над 50% от мъжете са получили фрактурите си по време на извънбрачен секс.

Трябва да правим секс на всеки 48 часа, за да запазим искрата във връзката си

Забелязали ли сте колко добро е настроението ни след секс? Това се дължи на потоп от ендорфини и други „чувствени“ хормони, които се освобождават след оргазъм. През 2017 г. изследователи от Университета на Флорида откриват, че положителните ефекти от сексуалният акт като положително настроение, оптимистична нагласа, усещане за свързаност, близост и любов, траят 48 часа. Съветът на учените? Правете секс през два дни, за да запазите това усещане и да останете свързани във времето!