frida.bg
патицата

Синдромът на патицата, и защо не тябва да имитираме спокойствие?

Реакциите на хората към силния стрес са различни. Някои хора се справят много добре, докато при други стресът предизвиква почти „късо съединение“ в психиката им. Синдромът на патицата (Duck syndrome) е малко познат синдром, макар и да е широко разпространен. До голяма степен той е свързан с наличие на изключително силен стрес, докато в същото време има силен стремеж той да се замаскира и скрие.

Точно както патицата, която изглежда спокойна и безгрижна на повърхността, докато в същото време гребе неистово под водата.

Това състояние е много характерно за студентите, които правят всичко възможно да изглеждат спокойни отвън по време на изпит, докато в същото време се опитват да фалшифицират заданието си.

Синдромът често се наблюдава при тийнейджъри, които са били популярни в гимназията. Те са свикнали да са сред първите в средата си и затова поставят крайни изисквания към себе си с цел да поддържат тази персона на всяка цена.

Проблемът е, че това предизвиква екстремен вътрешен стрес, който може да доведе до хранителни разстройства, злоупотреба с вещества, главоболие, нарушен сън, намалена концентрация, висока тревожност и бърнаут (синдром на професионалното прегаряне).

Синдромът на патицата не е официална медицинска диагноза. Въпреки това си заслужава да му обърнем внимание, защото създава една фалшива персона у нас, която ни гарантира не друго, а неудовлетворителни отношения, както и крайно психическо и физическо изтощение.

Как да се справим?
Намалете изискванията към себе си

Запитайте се откъде идва желанието ви да сте перфектни на всяка цена? Какво ще постигнете? Какво ще се случи ако решите да се отпуснете и просто да бъдете себе си? Кой ще ви приеме? Кой ще ви отхвърли?

Често стремежът да поддържаме една привидно спокойна и самоуверена персона, докато в същото време се борим със себе си, е свързано с усещането, че не сме достъчни. Липсата на здравословна самооценка води началото си от детството и често е свързано с желание да се преструваме и стараем повече, отколкото това е необходимо.

Поставете граници

Научете се да казвате „не“ (да бъдете директни и настойчиви, докато го казвате). Не се съгласявайте да правите нещо, което не е в съответствие с основните ви ценности и не цени вашето време и труд.

Отделете време за себе си и своето личностно израстване. Четете книги, слушайте лекции по темата с поставянето на граници или потърсете помощ от психотерапевт.

Практикувайте автентичност

Едно от най-ограбващите последствия от Синдрома на патицата е, че ни лишава от нашата автентичност. Носейки маската на спокойствието ние пропускаме възможността да изграждаме истински отношения с другите, докато в същото време натрупваме твърде много напрежение и самота в себе си.

Изберете да практикувате своята автентичност по малко всеки ден. Показвайте истинското си лице малко по малко, докато то не се превърне във вашата нова и далеч по-истинска самоличност.