frida.bg
тренировка

4 причини да се чувствате уморени след тренировка

За много хора физическото изтощение след тренировка е знак за „добре свършена работа“. Това не винаги е така. За повечето от нас упражненията са само част от задачките през деня. Физическото изтощение може да ви попречи да се чувствате активни, енергични и мотивирани през деня. По-добрият вариант е да се чувстваме заредени с енергия и жизненост след физическите занимания, нали?

Защо всъщност се чувстваме уморени след тренировка?

Когато спортуваме тялото ни изгаря калории и изразходва енергия. Освен това всяка тренировка е физически стрес за организма, което означава, че то се нуждае от повече вода, хранителни вещества и почивка, за да се възстанови. Представяме ви няколко причини, поради които може да се чувствате необичайно уморени след тренировка и как да се справите с това неприятно усещане!

Тренирате прекалено интензивно

Колкото по-интензивна е вашата тренировка, толкова по-изтощени ще се чувствате след нея. Това е факт. Трябва да знаете, че по време на упражнения с ниско до умерено ниво на интензивност тялото използва допълнителна енергия от молекула, наречена аденозин трифосфат или АТФ. Това ви помага и ви държи активни, и също така ви подпомага ефективното възстановяване на организма след това. Когато тренировката ви е прекалено интензивна обаче това може да доведе до изчерпване на запасите ви от енергия и естествено до усещане за умора и изтощение.

Не се храните правилно

Диетата има пряк ефект върху способността на мускулите ви да се възстановяват след тренировка, както и върху енергийните нива по време и след нея. Затова е важно всеки ден да се храните балансирано с комплекс от въглехидрати, здравословни мазнини и протеини. Преди упражнения хапенете лесно усвояема въглехидратна закуска като банан или овесени ядки. След тренировка подкрепете възстановяването на мускулите си с въглехидрати и протеини.

Не пиете достатъчно вода

Пиенето на достатъчно вода по време на и след тренировката е изключително важно. Когато спортувате тялото ви губи вода чрез нормалните процеси на потене. В резултат на това лесно можете да се дехидратирате. Когато тялото достигне състояние на дехидратация може да почувствате умора, да получите световъртеж и мускулите ви няма да се възстановят оптимално.

Скрит здравословен проблем

В повечето случаи усещането за умора след тренировка лесно се подобрява чрез промяна в интензитета на тренировката и начина на хранене. Това обаче не винаги е така. Някои здравословни проблеми затрудняват възстановяването след тренировка. Това са: диабет, синдром на хронична умора, множествена склероза, проблемите с щитовидната жлеза или сърцето. Ако имате някакви притеснения, най-добре е да говорите с вашия лекар.

Credit: Chris Jaeger