frida.bg
матча

5 любопитни причини да добавите чай матча в диетата си

Матча става все по-популярна напитка сред любителите на здравословно хранене и начин на живот. Това всъщност е вид зелен чай, приготвен млади чаени листа, които се изсушават и смилат до получаването на добре познатия ярко зелен прах. Матча се приготвя по различен начин от обикновения зелен чай. Прахът се разбива с гореща вода и чаят се пие заедно с водата.

Интересното при отглеждането на матча е, че храстите зелен чай трябва да растат на сянка. По този начин се увеличава съдържанието на хлорофил в листата, което всъщност ги прави ярко зелени и пълни с полезни хранителни вещества.

Matcha

Листата се берат на ръка, а след това по традиция се смилат от гранитни камъни на тъмно, за да се запазят всички хранителните вещества. Защо да включим този супер чай в диетата ни? Представяме ви няколко любопитни причини!

Мощен бууст антиоксиданти

Зеленият чай съдържа антиоксиданти, наречени катехини и полифеноли. Матча обаче ни предлага мегадоза от тези мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на увреждането на клетките от оксидативния стрес и предотвратяване на хронични заболявания.

Matcha

Увеличава продуктивността

В проучване от 2017 г., публикувано в Food Research International, хората, които редовно пият матча чай повишават концентрацията, вниманието и скоростта на обработка на информация. Това се случва благодарение на комбинацията от L-теанин, епигалокатехин галат (EGCG) и кофеин.

Укрепва костите

Зеленият чай може да увеличи плътността и здравината на костите. От друга страна зеленият чай намалява риска от развитие на остеопороза, според няколко проучвания.

Matcha

Прилив на енергия

Пиейки чай матча ще получите повече енергия, отколкото бихте получили от други чайове и дори от кафето. Матча на прах има около три пъти повече кофеин от обикновения черен чай. Матча също така не предизвиква рязък спад в енергията, за разлика от кафето.

Антистрес терапия

Матча на прах съдържа L-теанин. Това е аминокиселина, която доказано намалява стреса. Едно проучване от 2016 г. установява, че пиенето на напитка, богата на L-теанин, може да бъде изключително ефективно за намаляването на тревожността и безпокойството.