frida.bg
система

5 суперхрани за силна имунна система и здраве

Не е тайна за никого, че сме в средата на грипния сезон и имаме нужда от защита и подсилване на имунната система, за да могат вътрешните ни стражи да работят на пълен работен ден и да ни предпазват от грипа и настинките.

За да подсилим имунитета си и той да работи в пълния си капацитет имаме нужда от пълен спектър от хранителни вещества в диетата ни. Ако някой важен микроелемент в диетата ни липсва това отслабва имунната ни функция и ни прави по-податливи на вирусите.

Но как можем да си набавим тези „шампиони“ в борбата с вирусите и бактериите чрез нашата диета? Предлагаме ви пет основни източника, заедно с няколко алтернативи за хора с различни хранителни ограничения, които ще ви осигурят необходимото количество витамини и минерали, с които да подсилите имунната си защита.

Говеждо месо

Една порция говеждо месо ще ви осигури над 100% от препоръчителната доза цинк, от която се нуждаете за деня. Ако сте вегетарианци можете да си осигурите нужната доза цинк като консумирате разнообразни растителни източници. Например, хапвайте повече леща или тофу. Цинкът действа като ко-фактор или помощник за много химични реакции, които укрепват имунната ни система.

Риба тон

Риба тон е доста добър източник на витамин D, като в същото време съдържа и малко цинк. Всъщност рибата тон е чудесен начин да се снабдите с редица хранителни вещества и да засилите имунната си функция.

Слънчогледови семки

Слънчогледът е много добър източник на цинк и витамин Е и може лесно да се добавят към овесена каша, мюсли, крем супа или салата за допълнителна доза подсилваща имунитета сила. Витамин Е е особено важен за по-възрастните, които могат да се възползват от способността му да засили имунния отговор на организма.

Прясно мляко

Въпреки множеството коментари и статии за лактозната непонозимост и „вредата“ от прясното мляко, трябва да кажем, че една чаша краве мляко на ден влияе изключително положително за повишаване на имунната ни система! Млякото е богато на витамин D, витамин А и и цинк. Алтернативите на млякото, например бадемово или овесено мляко, обикновено са подсилени с витамини и могат да послужат за добра алтернатива за вегетарианци.

Кисело мляко

Киселото мляко е удобен и често срещан източник на пробиотици, както и на витамин А и цинк. Колкото повече пробиотици или здрави бактерии се въвеждат в тялото ни, толкова по-добре. Затова не позволявайте киселото мляко да бъде единственият ви източник на пробиотици. Опитайте да консумирате и кефир, комбуча, кисело зеле и други ферментирали храни. Всички те ще ви помогнат да поддържате не само здравословен микробиом, но и силна имунна система.