frida.bg
стреса

Как да неутрализираме стреса с природни средства?

Стресът е неизбежна част от живота на всеки човек. В определени граници стресът е напълно здравословен, защото ни държи мобилизирани и готови да се справяме с предизвикателствата на ежедневието. Стресът се превръща в проблем само когато не го освобождаваме редовно и се превърне в хроничен.

Хроничният стрес може да наруши съня ни, но също така да намали функционирането на имунната, храносмилателната, репродуктивната и сърдечно-съдовата система. Когато не държим стреса под око той може да наруши здравето ни в дългосрочрн план и да влоши съществено качеството ни на живот.

За щастие, има много достъпни начини, които могат да ни помогнат да неутрализираме вредното въздействие на стреса. Разбира се, целта ни не е да се освободим напълно от стреса (това би било загубена битка), а да намерим начини да го сведем до минимум и умно да го управляваме.

Предлагаме ви няколко идеи за управление на стреса, които да приложите още днес!
Упражнения

Знаем, че редовните упражнения ни помагат да поддържаме тялото си в топ форма. Но не само. Упражненията ни помагат да произвеждаме повече ендорфини. Ендорфините са химически съединения в мозъка, които намаляват напрежението, подобряват настроението, съня и повишават самочувствието ни. Всичко това води до намаляване на стреса и увеличаване на нашата емоционална и физическа издръжливост.

Йога

Йога влияе директно върху нервната система, балансира хормоните и регулира нервните импулси. Тези три фактора водят до намаляване на нивата на стресовите хормони в организма ни. Редовната йога практика също може да намали кръвното налягане и сърдечната честота, както и да ни прави по-спокойни, балансирани и в хармония със себе си.

Медитация

Когато сте стресирани, тялото ви отделя твърде много кортизол, или хормони на стреса. Както казахме, ние имаме нужда от малко стресови хормони, но когато отделяме твърде много (и дълго!) тези хормони това може да доведе до хронично възпаление и редица здравословни проблеми – от сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и депресия. Според ново проучване, редовната медитация помага за подобряване на емоционалната реактивност – начинът, по който реагираме на стреса. Това от своя страна намалява нивата на кортизола и съптветно – възпалението в тялото ни.

Адаптогенни билки

Адаптогените са билки, които съдържат специфични вещества. Когато се приемат в периоди на повишен стрес, те редуцират ефекта на стреса върху тялото или подпомагат адаптирането на организма към стресови ситуации.  Адаптогените също така ни помагат да се справим с умората и да подобрим качеството си на живот. Сред най-популярните адаптогени са ашваганда, жен-шен, родиола и трибулус.

Конопено масло

Екстрактът от конопено масло става все по-популярен поради множеството си ползи за здравето ни. Фитоканабиноидите, които се съдържат в конопа, подпомагат активността на префронталната мозъчна кора и амигдалата. Това са две мозъчни структури, участващи в регулацията на стреса. По този начин  конопеното масло ни помага по-лесно и ефективно да регулираме стреса.

Етерични масла

Обинянието ни е в пряка връзка с парасимпатиковата нервна система. Обонятелния нерв изпраща сигнали до мозъка, които повлияват лимбичната система и амигдалата – части от мозъка, които влияят на вашите емоции и настроение. Някои активни съединения в етеричните масла задействат обонятелния нерв и създават успокояващ ефект в мозъка, който се простира и до останалата част от тялото ви. Установено е, че етеричното масло от лавандула подобрява настроението и спомага за успокояване на нервната ви система. Някои други етерични масла, които можете да опитате за облекчаване на стреса са: иланг-иланг, лимон, бергамот, лайка, жасмин и босилек.