frida.bg
стойка

5 упражнения за правилна стойка и повече самочувствие

Има безброй неща, правим, за да бъдем здрави и в добра форма. Храним се здравословно, посещаваме фитнес или йога, приемаме суперхрани и опитваме да ограничим пристрастяването си към смартфона и социалните мрежи. Всичко това е супер, но обръщаме ли внимание на своята стойка?

Може би си мислите, че неправилната стойка се отразява само върху това дали изглеждате високи и може би – уверени в очите на другите. Това съвсем не е така.

Неправилната стойка може да ви накара да се чувствате уморени, стресирани и дори да ви доведе до депресия. Вижте повече за това как неправилната стойка влияе върху емоционалното ви състояние ТУК!

Как да подобрим своята стойка, за да се чувстваме по-уверени в себе си и да имаме повече енергия? Най-лесният и ефективен начин е да включим коригиращи упражнения за гръбначния стълб в ежедневната ни тренировка или стречинг.

Предлагаме ви 5 супер ефективни упражения, които ще ви помогнат да имате правилна стойка и повече самочувствие всеки ден!

Планк

Едно от най-добрите упражнения, които можем да правим редовно, за да имаме добра стойка, това е класическият вариант на „планк“. Защо? Силните коремни мускули са ключов елемент за добра стойка. Планкът засилва коремните мускули, както и мускулите на гърба, раменете и ръцете. Важно при изпълнението на поза „планк“ е да направим 3 серии между 60-90 секунди за максимален резултат!

Страничен наклон с тежести

Това упражнение заздравява страничните коремни мускули, но в същото време премахва напрежението от гръбначния стълб и ни помага да се справим с лекото гръбначно изкривяване (сколиоза). Вземете две гирички и застанете изправени със стъпала на ширината на раменете. Отпуснете раменете. Бавно се наведете на една страна, след което се върнете в изходна позиция. Можете да направите 10 повторения от едната страна и след това от другата.

Повдигане на гръбначния стълб

Това лесно упражнения заздравява мускулите в областта на гърба, помага ни да отворим раменете назад и да подобрим стойката си. За да го изпълните легнете по корем и поставете дланите една върху друга под брадичката си. Вдишайте и с издишване леко повдигнете раменете и стъпалата си възможно най-далече от пода, след което се върнете в изходна позиция. Повторете още 5 до 10 пъти.

Плуване по корем

Това упражнение, което много наподобява плуване, заздравява мускулите на гърба, отваря раменете и ни помага да поддържаме стойката си изправена и стабилна. За да го изпълните легнете на пода по корем с изпънати напред ръце. Повдигнете лявата ръка и десния крак и задръжте 10 секунди. Повторете с дясна ръка и ляв крак. Изпълнете упражнението още два пъти от всяка страна.

Външна ротация с раменете

Правилната стойка на седене е важна за всеки, особено за тези, които работят на бюро през целия ден. Този прост стречинг може да облекчи напрежението в раменте и горната част на гърба, както и да подобри стойката ни. За да изпълните упражнението може да седнете на стол или да сте изправени.

Вдишайте и повдигнете раменете към ушите. Задръжте за няколко секунди, преди да издишате и дръпнете раменете надолу. Повторете 5 до 10 пъти. След това започнете да правите кръгови движения с раменете напред, а след това назад. Отново повторете 5 до 10 пъти във всяка посока.