frida.bg
упражнения

5 упражнения, с които ще „спасим“ корема от празнично напълняване

Ако вече сте започнали да похапвате малко повече от обичайното, не сте единствените. Повечето от нас прекаляват с калориите по време на празничния сезон и в това няма нищо лошо, стига да не спираме да правим упражнения и да поддържаме тялото си активно.

Ако всеки ден правите тези 5 упражнения това ще ви държи мотивирани, активни и ще ви напомня да не прекалявате съвсем с вкъусните изкушения. Освен това, те са изключително ефективни и ще тонизират коремните ви мускули.

Може да се каже, че не само ще „спасите“ корема си от празнично напълняване, но дори ще го направите по-стегнат и оформен. Да започваме!

Движение 1: Заграване с „Котешки извивки“

Поставете коленете на ширината на тазобедрените стави, а дланите – на ширината на раменете. При вдишване погледнете нагоре, изнесете гърдите леко напред, раменете – назад, а опашната кост – нагоре към тавана.

При издишване извийте гръбначния стълб в противоположната посока – изнесете брадичката към гърдите сякаш искате да погледнете към корема. Правете котешките извивки 2 минути с бавно темпо като синхронизирате дишането с движението.

Повторения: Правете упражнението динамично в продължение на 1 минута!

Упражнение 2: Преминаване от поза „Куче, гледащо надолу“ към „Планк“

От предната позиция преминете в поза „Планк“. Свийте коленете си и започнете да избутвате опашната си кост към поза „Гледащо надолу куче“. Вдишайте и с издишване отново се върнете в позиция „Планк“.

Повторения: Направете 10 плавни преминавания.

Упражнение 3: Повдигания и пулсации в „Страничен планк“

От поза „Планк“ спуснете лактите на земята и се обърнете в страни в „Страничен планк“. Оттук започнете да правдите повдигания от таза нагоре като използвате страничните коремни мускули и мускулите на бедрата. След това започнете да правите малки пулсации.

Повторения: Направете 10 повдигания и 10 пулсации от всяка страна.

Упражнение 4: Динамични усуквания в поза „Лодка“

Заете позиция за поза „Лодка“. Коленете са свити под прав ъгъл, ръцете са протегнати напред, а раменете са издърпани назад. Може да вземете лека тежест, например гиричка или бутилка с вода. Хванете я с две ръце, Започнете да се усуквате динамично в двете посоки.

Повторения: Правете упражнението динамично в продължение на 1 минута.

Упражнение 5: Динамично повдигане на седалището

От упражнение 4 направете кратка почивка като се отпуснете по гръб за няколко вдишвания. След това поставете ръцете покрай тялото и свийте коленете към гърдите. Оттук започнете да избутвате седалището и бедрата нагоре, за да активирате и дълбоките коремни мускули.

Повторения: Отново правете упражнението динамично в продължение на 1 минута.