frida.bg
кафето

Кафето и метаболизма: какво трябва да знаем?

Кафето е един от най-богатите източници на антиоксиданти в диетата ни. Само една чаша кафе на ден ни доставя полезни съединения като хлорогенна киселина, полифенолни антиоксиданти и кофеин. Но как кафето влияе на нашия метаболизъм?

Според нови проучвания, една чаша кафе на ден може да ни помогне да поддържаме оптимално тегло, както и да увеличим изгарянето на мазнини по време на тренировка. Е, само ако пропуснем добавената захар и сметаната! Ето какво още трябва да знаете за кафето и метаболизма ви!

Какво прави кафето толкова полезно?

Доказано е, че кафето повишава нивата на кетони. Кетоните ускоряват изгарянето на мазнини, ограничават апетита за сладки храни и засилват когнитивните процеси.

Освен това, кафето съдържа хлорогенна киселина – съединение, за което е доказано, че защитава митохондриите, понижава възпалението и поддържа здравето на очите.

Кафето съдържа и съединения, които повишават метаболизма, помагат ви да изгаряте повече мазнини по време на упражнения и могат да повишат атлетичното ви представяне.

Кафето и метаболизма: какво трябва да знаем?

Част от ползите от кафето идват от кофеина, който е безспорен психоактивен стимулант. Научно доказан факт е, че кофеинът засилва метаболизма или скоростта, с която тялото ви превръща калории в енергия.

Други изследвания предполагат, че кофеинът ускорява изгарянето на мазнини по време на тренировка. Освен това, кофеинът стимулира централната нервна система, сърцето и мускулите, а това води до любимият на много хора ефект – увеличаване на енергията и бързо справяне с умората.

Доказано е също така, че кофеинът увеличава атлетичните постижения по време на продължителни и краткосрочни интензивни тренировки. Няма съмнения, че кафето е чудесен избор! Но има две важни предупреждения, които трябва да имате предвид.

Не прекалявайте с количествата

Според специалистите от Mayo Clinic е напълно безопасно да приемаме до 400 mg кофеин на ден, т.е. около три чаши кафе. Освен това бъдете наясно какво добавяте в чашата си.

Пропуснете сметаната

Сметаната, млякото, захарта и ароматизираните сладки сиропи правят кафе напитката ви доста калорична. Това може да доведе до обратен ефект и напълняване. Затова пропуснете калоричните добавки и се насладете на любимата си чаша кафе в чист вариант!

Прочетете още:

5 добавки, които ще превърнат чашата ви кафе в суперхрана