frida.bg
изтощение

Емоционалното изтощение: как да го разпознаем?

Животът е лесен като детска игра! Нищо такова. Истината е, че да животът сам по себе си е предизвикателство. Той е изпълнен с възходи, падения и предизвикателства, а понякога води и до емоционално и психическо изтощение.

Е, преди да сме станали твърде песимистични, нека напомним – това е статия за емоционалното изтощение, а то се случва, когато твърде дълго трудностите са  започнали да надминават нашия капацитет за справяне.

Когато твърде дълго се борим с една ситуация, когато не виждаме изход или страдаме – това ни изтощава емоционално и психически. Стресът ни идва в повече и започва да се отразява в симптоматика, която лесно можем да видим.

Много важно тук е да разпознаем когато житейските предизвикателства са започнали да ни изтощават, за да вземем навременни мерки да се погрижим за себе си и да възстановим силите си.

Колкото по-дълго време прекараме в емоционално изтощение, толкова по-трудно ще ни бъде да излезем от това състояние. С тази цел ви представяме ранните признаци на емоционално изтощение, който сигнализират, че е време за отдръпване и почивка.

Безнадеждност

Усещането за безнадеждност е един от първите знаци на емоционалното изтощение. Опитвали сте, пробвали сте различни стратегии, борили сте се, но сякаш имате чувството, че се блъскате в стена и нищо не се променя. Имате усещането, че цялата ви енергия е изчерпана. Искате да преодолеете препятствията, но сякаш те никога не свършват. В крайна сметка започвате да си казвате, че просто нищо няма смисъл. Независимо дали става дума за кариера, работен проект или връзка, усещането за безнадеждност е знак, че сте опитали всичко, което е било по силите ви и е време да напуснете бойното поле, за да се погрижите за себе си.

Гневни изблици

Когато един човек е емоционално изтощен той става раздразнителен, емоционално реактивен, а емоцията му бързо ескалира в гняв. Според психолозите има тясна връзка между гневните реакции и стреса. Колкото и да сте добронамерени и добри, ако преживявате нещо, което отнема всичките ви емоционални и умствени резерви, тогава вероятно толерантността ви ще бъде намалена, а това ще доведе до по-голяма раздразнителност.

Плачете по-често

Ако сте емоционално изтощени вероятно ще забележите, че започвате да плачете по-често. Според психолозите, когато изведнъж започнем да се разплакваме по-често обикновено това е знак, че сме емоционално изтощени. Най-малкият емоционален стимул може да ви докара до сълзи и това говори за повишена емоционална чувствителност, която често се дължи на емоционално прегаряне и изтощение.

Умора

Умората е нещо нормално, когато сте правили твърде много упражнения или сте имали дълъг работен ден. Но обичайно тя изчезва след един хубав и дълъг сън. Когато сме емоционално изтощени умората не изчезва. Тя отразява състоянието на вашето психическото и емоционално състояние.

Физически симптоми

Умственото или емоционално изтощение не винаги ще се прояви през менталността. Понякога, особено когато не обръщаме внимание на по-малките знаци, то започва да се проявява през тялото. Физическите симптоми могат да включват необяснима хронична болка в ставите, болки в крайниците, болки в гърба, стомашно-чревни проблеми, умора, безсъние, промени в психомоторната активност и промени в апетита.

Как да се справим?

Ако сте в период на емоционално изтощение е много важно да приемете този факт и да опитате да намерите начини да се възстановите. Предлагаме ви някои работещи техники, но е важно да пробвате, за да разберете коя техника би сработила най-добре при вас.

Упражнявайте се

Физическият стрес може да облекчи психическия стрес. Според „Harvard Health“, редовните аеробни упражнения внасят забележителни промени в тялото, метаболизма, сърцето и настроението. Те възбуждат и релаксират, осигуряват стимулация и спокойствие, противодействат на депресията и разсейват стреса. Упражненията действат, защото намаляват нивата на хормоните на стреса в организма, като адреналин и кортизол. Освен това стимулират производството на ендорфини, които са естествени болкоуспокояващи и повдигащи настроението.

Прогресивна мускулна релаксация

Когато сте стресирани, мускулите ви са склонни да се стягат и да се напрягат.Ако се научите да отпускате мускулите си, ще можете да използвате тялото си, за да се освободите от стреса. Как работи прогресивната мускулна релаксация? Намерете тихо място, където можете удобно да легнете – легло, постелка за йога или одеало ще свършат добра работа. Всичко, което се иска да направите при прогресивна мускулна релаксация, е да стегнете всеки мускул и да поддържате контракцията 20 секунди, и след това да го освободите. Докато мускулът се отпуска, концентрирайте се върху освобождаването на напрежението и усещането за отпускане.

Дихателни упражнения и медитация

Простите дихателни упражнения също могат да помогнат за намаляване на стреса и увеличаване на релаксацията. Бързото, неправилно дишане е често срещан резултат от стреса. Но бавното, дълбоко и спокойно дишане е знак за отпускане. Ако се научите да контролирате дишането си и да го забавите напълно съзнателно тогава ще успокоите нервната си система и ще се почувствате много релаксирани. Медитацията от друга страна може да намали сърдечната честота и кръвното налягане, които са известни физиологични признаци на стрес. Добрата новина е, че всеки може да практикува медитация. Можете да прочетете повече за медитацията ТУК!

Консултация с психолог

Необходима е голяма смелост, за да се видите терапевт, но това може да ви помогне по-бързо да излезете от състоянието на емоционално изтощение. Срещата с терапевт ще ви помогне да осъзнаете по-добре ситуацията, в която се намирате и ще ви предложи нови решения, с помощта на които да създадете по-добър живот за себе си.