frida.bg
мозък

Пранаяма за ефективен мозък: как да дишаме за ментална сила?

Нашият мозък играе феноменална роля при изпълнението на ежедневните ни задачи. Способностите ни да възприемаме, да разбираме, да взимаме коректни решения, да реагираме и да се адаптираме към външния свят са свързани с оптималното функциониране и здраве на нашия мозък. В тази статия ви представяме една супер ефективна дихателна техника от йога, която ще засили вашата ментална сила!

Пранаяма техника за ефективен мозък

Йога е наука, според която тялото ни притежава вродената способност да подобряваме своите способности и да се развиваме. Според йога философията алтернативното дишане и по-точно дишането през дясната ноздра активира лявата част на мозъка, и обратното.

Лявата част на мозъка ни е свързана с логичното и последователно мислене, както и с активността и действието. Ако имате нужда от повече концентрация и енергия вдишайте 10 пъти през дясната ноздра и издишайте през лявата.

Дясната половина на мозъка ни и съответно лявата ноздра са свързани с креативното мислене, творчеството, новите идеи и релаксацията. Ако имате нужда от креативно решение, творчески импулс или просто искате да се отпуснете след работния ден вдишайте 10 пъти през лявата ноздра и издишайте през дясната.

 Как да дишаме за повече концентрация?

Седнете на земята в удобна поза върху меко одеало или постелка за йога. Изправете гръбначния стълб. По желание и ако има дискомфорт в гръбначния стълб можете да седнете на стол или да се облегнете на стена. Отпуснете раменете. Поставете лявата си ръка върху ляво коляно. Тя може да е отпусната или направете чин мудра (върхът на палеца и показалеца леко се докосват).

Съберете показалеца и средния пръст на дясна ръка и ги поставете в областта на междувеждието. Вдишайте през дясна ноздра, затискайки лява ноздра с безименния си пръст. Издишайте през лява, затискайки дясна ноздра с палец. Това е един кръг. Можете да направите между 5-10 пълни кръга или да настроите хронометър и да дишате спокойно между 5-10 минути. Опитайте да вдишвате много бавно и да удължавате издишването като отпускате раменете и ума с всяко издишване все повече и повече.