frida.bg
сън

Как да се справим със свръхактивния ум преди сън?

Мечтаете да се върнете в леглото от момента, в който станахте тази сутрин? Е, всички ние имаме такива дни. Какво се случва обаче? След цял ден сред работен стрес най-сетне идва времето за сън, но ни очаква следващата битка – не можем да се отпуснем и да заспим.

В съзнанието ни започва истинска буря от мисли и тревожност, които не ни позволяват да се насладим на заслужената ни почивка. Звучи ли ви познато? Представяме ви 5 работещи релаксиращи стратегии за успокояване на ума преди сън.

Защото заслужаваме почивка.

Дихателно упражнение

Тази йогистка дихателна техника е чудесен начин за успокояване на ума и включване на парасимпатиковата нервна система в действие. Много е важно след дълъг работен ден да превключим симпатиковата нервна система в парасимпатикова или това е състоянието дъха за релаксация. Как да направим това с дишане? Вдишайте за четири отброявания, задръжте за седем и издишайте за осем. Повторете тази техника за няколко минути и забележете как сякаш ви облива вълна на релаксация.

Пуснете си успокояваща музика

Има музика, която ни мотивира да дадем най-доброто от себе си във фитнеса. Има музика, която ни кара да бъдем по-концентрирани в офиса. Но има и музика, която ни помага да се отпуснем и да се настроим за почивка и сън. Изберете нежна мелодия, която ще настрои мислите и емоциите ви на вълната на отпускането и релаксацията.

Вдишайте етерични масла

Етеричните масла са добре известни с действието си да отпускат нервната система, да успокояват ума и да елиминират тревожността. Ако се чувствате неспокойни преди сън доверете се на етерично масло от лавандула, бергамот, иланг-иланг или ветивер, чиито аромати ще ви потопят в тихо спокойствие и вътрешна хармония!

Водете дневник на мислите си

Преди да си легнете запишете мислите си върху лист хартия. По този начин ще ги извадите символично извън вас, ще ги погледнете отстрани и ще имате възможност за кратко да размишлявате върху тях. Какво е във ваш контрол и какво не е? Какво можете да направите и какво можете просто да приемете такова каквото е? Важно е да правите това преди да се отправите към леглото, за да изчистите ума си от излишни притеснения.

Разсейте се

Ако сте много тревожни и просто се мятате в леглото, без да можете да заспите, вероятността да се изнервите още повече е голяма. Една успешна стратегия в тази ситуация е просто да станете от леглото и да отидете в друга стая. Разсейте се от мисълта, че не можете да заспите. Направете си топъл чай, почетете любима книга, направете медитация или пуснете успокояваща мелодия. Важното тук е да не се напрягате допълнително, а да се разсеете и да позволите на тялото и нервната ви система да се отпуснат.