frida.bg
медитация

Проучване: 15 минути медитация на ден имат ефекта на ваканция

Какво ще кажете ако имате възможността да отделите един седмично само за вас? Без задачи, без готвене, без стрес. Само вие и любимото ви занимание. Със сигурност този ден ще се отрази фантастично на начина, по който се чувствате, както и на вашето здраве и благополучие. Когато имате деца, семейство или просто сте затрупани с работа това не винаги е възможно. Добрата новина е, че според ново научно изследване само 15 минути медитация на ден могат да доведат до същите тези възстановяващи и подмладяващи ефекти, каквито има еднодневната ваканция.

Само 15 минути медитация на ден имат ефекта на ваканция

Обширно лонгитюдно проучване, публикувано в  американското списание „The Journal of Positive Psychology“ само преди дни, показва въздействието на медитацията и ваканциите върху общото благосъстояние на човека, както и факторите, допринасящи за медитативността и релаксацията.

В продължение на осем седмици 50 участници са били инструктирани първо да медитират всеки ден в продължение на 4 седмици, а след това да си вземат един ден ваканция от задълженията си и да правят нещо, което обичат.

Преди тестването на медитациите те получили кратко обучение по майндфулнес медитация и 15-минутна аудио медитация за всеки ден.

Освен това участниците всеки ден трябвало ежедневно да попълват въпросници, изследващи общото им благосъстояние, техните мисли, емоции, както и нивото им на отпуснатост и релаксация.

Резултатите от проучването ясно показват полезните ефекти както на медитацията, така и на еднодневната ваканция

В дните за медитация участниците съобщават за по-ниски нива на отрицателни мисли и негативни емоции, както и за по-високи нива на усещане за благополучие, положителни емоции, както и за по-голямо ниво на релаксираност и нереагиране. Изследователите откриват подобни ефекти и когато изследват участниците по време на еднодневните ваканции.

При сравняването на двете изследвания се установява, че макар и медитацията, и ваканцията да са свързани с редица положителни ефекти като намаляване на стреса, усещане за благополучие и положителни емоции, ефектите от еднодневната ваканция са значително по-големи.

Практикуването на ежедневна медитация води до увеличаване на концентрацията и вниманието, както и до намаляване на реактивността и тревожността.

Можем да кажем, че в един съвършен свят ще можем да си взимаме един ден в седмицата за тотална почивка и релаксация. Ако това не е възможно в този период от живота ви медитацията също притежава големи ползи и ще ви помогне да се справите със стреса на ежедневието, както и да емоциите и ума си в баланс.