frida.bg
мама

Мама & йога: защо всяка майка има нужда от йога в ежедневието си?

Факт е, че да бъдеш майка е колкото възнаграждаващо, толкова и изморително, стресиращо, а на моменти – малко или много лудо. Нямаме време за себе си, а няколкото часа сън в денонощието се превръщат в единственото време, което си позволяваме лукса да вземем само за себе си.

Преди да сме започнали да се чувстваме като „жертви на майчинството“ нека кажем, че има начини да противодействаме на стреса бързо и ефективно. Само един час йога може да ни помогне да възстановим силите си, да се успокоим, да почувстваме себе си отново, и в този смисъл – да сме много по-ефективни в ежедневието си.

Вярно е, че има много полезни начини, освен йогата, по които можете да прекарате своето ограничено време в този момент, например готвене, къпане, дрямка, четене на книга, гледане на филми и т.н. Йога практиката обаче ще ви даде пълноценна почивка както на тялото, така и на ума ви.

Тя включва дихателни упражнения, които ще ви помагат да се освободите от тревожността и напрежението. Йога позите подобряват циркулацията и ни дават енергия и жизненост. Медитацията от друга страна ни помага да бъдем в сърцето и да живеем в благодарност.

Йога практиката…

Stay in the posture

… ни освобождава от стреса

Да, майчинството може да бъде невероятно стресиращо. Йога може да ви помогне да насочите вниманието си в областите на тялото си, в които усещате дискомфорт и напрежение и да ги освободите (за много от нас това са раменете, шията или бедрата). И тъй като знаем, че умът, тялото и нервната система са свързани, когато се освободите от напрежението на едно място (тялото), това помага да го освободим и от напрежението във всяка друга част от нас.

… дава ни енергия и ни възстановява

Йога, и особено ин йога, действа като пълноценна почивка за мускулите, ставите, сухожилията и цялата нервна система. Когато тялото е отпочинало, а умът е релаксиран имаме повече енергия и се чувстваме по-жизнени. Точно затова йога практиката е идеалната почивка и възстановяване за всяка заета майка. Дори да имате много задачи намирайте време за себе си и за йога, защото това ще ви даде не само почивка, но и прилив на енергия и радост всеки ден!

… дава ни самообладание и търпение

Децата са сладки, слънчеви, прекрасни, но не можем да отречем, че са много … шумни и правят бъркотии, които понякога опъват нервите ни до краен предел. Да, важно е да сте спокойни, когато децата ви правят нещо „лошо“, което изисква „спешни“ дисциплинарни действия. Но да си признаем, трудно е да научим едно дете какво е самообладание, когато го нямаме в себе си, нали? Йога няма да ви направи по-търпеливи родители по магически начин, но практикувайки ще започнете малко по малко да ставате все по-спокойни и търпеливи.

Imagination

… учи ни на любов към тялото си

Едно от важните неща, които трябва да приемем, когато станем майки е нашето ново „мама тяло“. Да, тялото ни се променя след раждането и това е напълно в реда на нещата. Сега е време да се научим да обичаме тялото си такова, каквото е. Йога практиката ни дава възможност да го направим по един лесен и ефективен начин. Тя ни показва КАК да се грижим за тялото си – с движение, разтягане, усукване, освобождаване на напрежението, любов към себе си и приемане на всичко, което идва към нас с любящо сърце.

… помага ни да бъдем по-интуитивни

Трудно е да чуем своя вътрешен глас и интуиция, когато сме изтощени, недоспали, стресирани и откъснати от тялото си. Йога ни помага да се свържем наново с телата си и с целия спектър усещания, чрез които то ни дава важни интуитивни сигнали. Какво е добре за нас и за нашето дете? Вместо да четем наръчници, книги, научни изследвания, които ни откъсват от нашето „интуитивно майчинство“ можем да се обръщаме навътре за напътствие и съвет всеки път, когато ни е нужно. Интуицията ни като майка често е много по-мъдра и ценна, защото ние най-добре усещаме и познаваме детето си!

Снимка на корицата: flickr