frida.bg
визуализация

Медитация с визуализация за освобождаване от стреса

Медитацията с визуализация е мощна техника за отпускане на ума и релаксация на тялото. Тази лесна за изпълнение практика може да преобърне стрес реакцията на тялото /„бий се или бягай“/ и свръхактивацията на симпатиковата нервна система в релакс реакция /„rest and digest”/ и активация на парасимпатиковата или автономна нервна система.

Научно доказано е, че медитацията с визуализация значително намалява количеството стресови хормони в тялото ни /адреналин и норадреналин/ и подпомага възстановяването на мускулите и тъканите след физическо натоварване, както и след операция. Неслучайно в много болници в развитите европейски държави се правят водени медитации с цел по-бързо възстановяване на пациентите.

Предлагаме ви няколко лесни стъпки, по които можете да започнете да практикувате тази уникална медитативна практика още днес. Как да започнете?

meditation

Седнете в комфортна поза

Какво означава това? Важно е да седнете на земята с прав гръб. Може да кръстосате глезените или да поставите пета пред пета. Ако изпитвате дискомфорт в гърба може да се облегнете на стена и да изпънете краката си напред. Изправената позиция е много важна. Тя ни гарантира, че няма да се отпуснем твърде много и да заспим, а ще останем бдителни, осъзнати и концентрирани във визуализацията.

Коремно дишане

Преди да пристъпите към същинската визуализация е важно да включите дихателна практика, чиято цел е да успокои ума ви и да ви настрои за медитация. Дълбокото коремно дишане успокоява сърдечния ритъм, намалява мисловния хаос и ни успокоява. Затворете очи, отпуснете лицевите мускули и съсредоточете вниманието си в областта на корема. Вдишайте с долната част на белия си дроб. Напълнете корема с въздух като броите до шест и издишайте отново за шест отброявания.

Meditation

Визуализирайте

Време е да пристъпите към основната част по визуализиране. Не търсете конкретна сцена. Отпуснете ума си и оставете в съзнанието ви да се появи красива сцена, гледка, пейзаж, където сте се чувствали изключително спокойни и блажени. Може да е момент, когато сте били сред природата, близо до морето или в собствената ви градина с цветя. Припомнете си усещането на хармония, покой, красота. Припомнете си всички детайли наоколо. Колкото повече детайли си припомните и визуализирате, толкова по-богата и пълноценна ще бъде практиката за вас.

Насладете се на усещането

Останете в усещането за хармония и покой колкото може повече. Насладете се на визуализацията, на усещането да бъдете напълно потопени в релакс и хармония! Наслаждението от практиката е прекрасен знак, че където и да сме ние носим покоя в себе си на една визуализация разстояние!