frida.bg
упражненията

5 признака, че имате нездравословни отношения с упражненията

Свикнали сме да чуваме и четем колко е важно да се упражняваме редовно, за да бъдем здрави и да поддържаме тонизирано и хубаво тяло. Възможно ли е обаче да имаме нездравословна връзка с упражненията? Могат ли те вместо да ни помагат да живеем по-пълноценно … да ни вредят?

Поровихме се в темата и открихме знаците, които показват, че връзката ни с тях не е особено здравословна и е добре да направим нещо по въпроса. Кои са те?

Хм… Упражненията липсват от ежедневието ви

Да, първият знак, че имате не особено здравословни отношения с упражненията е, когато те напълно липсват от ежедневието ви. Липсата на физическа активност е знак, че пренебрегвате тялото си и е време да включите малко повече двигателна активност в ежедневието си.

Упражнявате се твърде често

Все повече хора в желанието си да постигнат бързи фитнес резултати претренират. Това води до хронична умора, загуба на енергия и концентрация. Какво се случва на практика? Когато не даваме възможност на тялото ни да се възстанови то започва да страда. По този начин и най-често то започва да реагира със скованост и болки в тялото.

Чувствате се виновни ако сте пропуснали тренировка

Ако по някаква причина не можете да направите упражненията си и това води до чувство на вина и потиснатост това е знак за не особено здравословни отношения с тренировките ви. Вероятно ги свръх надценявате и превръщате в нещо, от което зависи живота и психическата ви стабилност. А това не трябва да бъде така.

Упражнявате се дори, когато се чувствате зле

Ако решавате да направите тренировката си дори когато тялото ви казва, че не се чувства добре, например болни сте, настинали, нямате енергия, това е знак, че има нещо нередно във връзката ви с физическата активност. В крайна сметка здравето е най-важно, нали?

Избирате да отидете на фитнес вместо да се видите с други хора

Ако редовно предпочитате физическите си занимания пред това да се видите с близките си и да обогатите социалния си кръг това е знак, че сте поставили упражненията твърде високо в ценностната си система.

В крайна сметка, хубавите отношения с другите хора са това, което ни обогатява и ни дава усещане за свързаност и споделеност. Ако пренебрегваме този факт упражненията от приятно удоволствие може да се превърнат в нещо, което ограбва живота ни и ни изолира от другите. Не си струва, нали?