frida.bg
коленете

Лесни упражнения, които ще ви освободят от болката в коленете

Болка в коленете е все по-често срещан проблем. Няма значение дали спортувате или не. Болката в коленете е сигнал, че има някакъв дисбаланс в тялото ни. Това може да е липса на мобилност в глезена или таза, плоскостъпие или слаби мускули.

Много често болката в коленете се появява когато претоварим коленете си или не се движим достатъчно. Едно е сигурно, болката е сигурен сигнал, че нещо не е наред и имаме нужда от почивка и правилните упражнения.

Предлагаме ви няколко ефективни упражнения за справяне с болката в коленете. Те заздравяват мускулите около коляното. Това е изключително важно, за да може колянната става да бъде стабилна и здрава. Правете тези упражнения редовно и скоро ще забележите подобрението.

Много е важно докато имате болка в коляното да преустановите другите нмного по-натоварващи упражнения, за да можете да се възстановите напълно.

Повдигане на стъпалото от лег

За да изпълните това упражнения легнете по гръб на земята. Ръцете са отстрани на тялото, стъпалата са в контрашпиц. Това упражнение стяга и активира мускулите в предната част на бедрата, както и тези около колянната става.

Вдишайте и повдигнете едното стъпало. Задръжте 5 секунди и върнете обратно. Повторете с другия крак. Направете общо 3 повторения за всяка страна.

Разтягане на задколянното сухожилие

Това упражнение разтяга и стяга задколянното сухожилие, което отговаря за мобилността и стабилността на колянната става. За да изпълните това упражнения легнете по гръб на земята. Свийте едното коляно и го доближете до гърдите. Стъпалата са в конташпиц.

Хванете подколяната област с ръце. Вдишайте и изпънете крака нагоре, издишайте и сгънете отново коляното към гърдите. Правете бавни повторения в продължение на една минута. След това сменете и повторете с другия крак.

Полу-клек

Това упражнения заздравява мускулите както в предната част, така и в задната част на бедрото. Това на свой ред стабилизира колянната става.

За да го изпълните застанете изправени със стъпала на ширината на тазобедрените стави. Вдишайте и се наведете наполовина в клек като внимавате коленете да са точно над глезените. Направете 3 серии с по 10 бавни повторения.

Заздравяването на мускулите около коляното ви гарантира стабилност на движението, както и намален риск от претоварване на ставата и контузии. Упражненията са изключително важна част от възстановяването и освобождаването от болката в коленете.

Снимка на корица: flickr