frida.bg

Болка в коленете – защо се появява и как да се освободим от нея

Болка в коленете е често срещан проблем, особено ако сте активен човек и обичате движението. Много често тя се появява когато пренапрегнем коленете си или когато не се движим правилно, т.е. с добра техника. Болката е сигурен сигнал, че нещо не е наред и имаме нужда от почивка. Болката в коленете на първо място е свързана с начина, по който разпределяме тежестта си върху стъпалото. Може да се каже, че правилната функционалност на съпалата и глезените са в основата на добрата стойка и функционалност на коленете, таза и гръбначния ни стълб. Болката в коленете е много разпространен проблем, вижте кои са най-честите причини за нейната поява.

Липса на мобилност в глезена

Това е честа причина за болка в коленете, особено ако в миналото сте имали навяхване на глезена. Когато ни липсва гъвкавост в глезена (дорзифлексия) много често коленете ни застават в неправилна позиция. При клякане, например коляното се усуква навътре. Можем да подобрим гъвкавостта в глезените с подходящите упражнения. Например, седнете на земята с изпънати крака и бавно изпънете ходилата напред в плие, вдишайте и с издишване обърнете ходилата в контрашпиц. Повторете 20 пъти. Добре е да раздвижвате колената веднага след като се събудите, за да има най-голям ефект.

Липса на стабилност в стъпалото

Хората, които се оплакват от болка в коленете често имат съпътстваща болка в стъпалата. Ако имате липса на стабилност в стъпалото, когато стоите прави или при тичане най-вероятно ще поставите коляното в същата погрешна позиция, т.н. genu valgus, която причинява болката в коленете. Важно е да помним, че коленете ни са инструмнет на стъпалата и таза. Следователно ако имате липса на стабилност в стъпалото, това ще причини липса на стабилност и в самото коляно. Това важи също за хората с плоскостъпие, които са с повишен риск от болки в коленете. Можем да потърсим специални обувки, които да ни дадат повече стабилност, за да облекчим напрежението.

Слаба мобилност на таза

Мускулите около коленете ни са много по-слаби от тези на таза. Той притежава много по-здрави ставни връзки, много по-големи сухожилия и мускули от коленете и те трябва да ни осигурят стабилност. Проблемът е, че обичайно прекарваме много време в седнала позиция, което прави таза много схванат, стегнат и с малка мобилност. Това често е една от причините за болката в коленете.

Липса на стабилност в корема

Стабилността на цялото тяло до голяма степен се поддържа от мускулите на корема. Т.е. това са всички мускулни групи, които са свързани с тазобедрените стави. Тези мускули имат голям ефект върху позицията на бедрата и съответно върху коленете.

Болката в коленете също може да е свързана с това, че имаме доста излишни килограми. Когато това се съчетае с липсата на сила и стабилност в корема, бедрата, глезените и стъпалата – ние оформяме идеалните предпоставки за появата на болка. Можем да редуцираме болката като започнем с леки упражнения за загряване на областта на коленете. Също така се препоръчват йога и плуване, тъй като тези спортове са най-малко инвазивни, а в същото време заздравяват областта на коленете и целите крака. Ако болката е силна преустановете всякаква физическа активност за известно време, почивайте си всеки път, когато имате тази възможност. А когато болката отмине можете да преминете към леки упражнения като трябва да внимавате за правилната позиция на тялото си. При силна болка, която не отминава, обърнете се към физиотерапевт или хиропрактик.

Снимка: StockSnap.io